Дора Янкова: В Смолянска област ще бъдат построени модерни пунктове за изкупуване на мляко

 Дора Янкова: В Смолянска област ще бъдат построени модерни пунктове за изкупуване на мляко

Инициативата ще спаси малките ферми от закриване и ще стимулира кравевъдството в Родопите

Смолянска област е включена в пилотен проект за изграждане на модерни млекопунктове, с което ще се покрият санитарните изисквания за продаване на сурово мляко. Това обяви смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова, която проведе среща със зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, с когото обсъдиха инициативата. В новаторската програма ще бъдат включена и Разградска област.

Проектът предвижда до есента в Смолянска област да бъдат изградени специализирани пунктове, където производителите да предават млякото, откъдето то ще се поема от производителите на млечни продукти. Гарантира се покриването на всички санитарно-хигиенни изисквания, като суровината ще се съхранява в хладилни вани, под контрола на инспектори. Янкова припомни, че след приемането ни в ЕС са поставени по-високи изисквания за производителите на краве мляко, които са непосилни за дребните производители от фермите III и II клас. Така напрактика съществуваше риск млякото от малките ферми, които преобладават в Родопите, да спре да се изкупувай като срокът за модернизацията им се удължаваше няколко пъти. „Това означаваше фалит за много домакинства, които се препитават с отглеждането на 1 до 3 крави", заяви Янкова. По думите й това ще стимулира възраждане на говедовъдството в Смолянско, което в последните 10 години драстично спада.

Проектът дава възможност да бъде финансиран от Програмата за развитие на селските райони, в която има заложени средства за създаването на 200 млекосъбирателни пунктове в планинските и полупланинските райони на България. Създаването им ще се финансира от държавата с 20% участие на общините. А стопаните ще имат символичен финансов ангажимент след като проработи центърът. Предвидените за целта средства от програмата са около 50 млн. евро. Те ще се оползотворят не само за пунктовете, но и за специализиран транспорт. „Няма да има пренебрегнати стопани – ще се изкупуват всичките типове мляко, които се произвеждат у нас. А сдруженията ще действат като кооперативи, по френски модел, каза още Янкова. Според данните на Министерството на земеделието и храните в Смолянска област съществуват 15 кравеферми от I категория, в които се отглеждат 385 крави. Няма нито една ферма, която да покрива стандартите за втора категория. Като трета категория са определени 1932 ферми, в които се отглеждат 6000 крави.

Вирни се горе