Дора Янкова уважи празника на село Виево

Дора Янкова уважи празника на село Виево

Пред десетки жители и гости на селото Янкова отчете работата си в Народното събрание в първата пленарна седмица

Смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова почете празника на село Виево, който по стародавна традиция се отбелязва всяка последна събота на месец май. Янкова бе придружена от общинските съветници ма БСП Милко Гавазов и инж. Атанас Устабашиев. Десетки жители и гости на селото, от страната и съседна Турция, изпълниха площада пред местното читалище, където се проведе тържествената програма.

В поздравителното си слово Дора Янкова благодари на виевци за подкрепата да бъде родопският народен представител в Народното събрание. Тя подчерта, че ще бъде силният глас на хората от планината и ще работи за решаването на проблемите, съобразно поетите предизборни ангажименти. Тя направи отчет за първата пленарна седмица от работата си в НС. „Аз съм сред вносителите на законопроекта за промяна бюджета на НОИ, което да позволи повишаване на майчинството, за да може младите семейства да гледат по-спокойно децата си. Привлякох вниманието на служебния министър и Народното събрание по казуса с болницата в Девин и здравеопазването в Родопите. Привлякох и вниманието на МВР по проблемите с преминаването на бусове през граничен пункт Златоград- Термес, където се оказва, че предишните управляващи не са си свършили работата”, отчете Янкова. Тя пожела на жителите и гостите на Виево преди всичко да са здрави, сговорни, работливи, талантливи и единни.

Кметът на Виево Венко Палчев посочи, че празника от години събира всички без значение, къде се намират, за да не се забравят родовете, близките и приятелите. Палчев благодари на всички управници в община Смолян, за инвестициите, направени през годините, както и на местния бизнес, който въпреки кризата, съумява да запази работните места, поддържащи селото живо. Той изрази надежда новото правителство да изведе страната от кризата и да развие селското стопанство, което е основен отрасъл за района на Виево, тъй като това ще доведе до много нови работни места и доходи, които да върнат младите в селата.

По случай празника самодейци от местното читалище, както и гостите им от село Стърница, представиха богата фолклорна програма с песни и танци. Особено атрактивна бе възстановката на обреда „молитви за новородено”, изпълняван в селото. На площада бе приготвено традиционното ястие, с което се гощават гостите, уважили бебето – „сминдар”, с което бяха почерпени всички. Под звуците на оркестър „Пампорово” се изви дълго хоро.

По –рано днес Дора Янкова уважи и храмовият празник на параклиса „Св. Св. Константин и Елена”, край родното й село Момчиловци. По традиция бе отслужена литургия, след което бе дадена благословена трапеза. Янкова запали свещи за здраве, като поздрави организаторите и десетки свой съселяни и гости на Момчиловци. Тя увери, че винаги ще подкрепя храмовите празници и обеща съдействие за решаване на проблемите.

Представители на БСП почетоха и традиционните курбани за здраве и берекет и в смолянските села Сивино, Горна Арда, Орешец и Тикале.

Вирни се горе