Дора Янкова ще участва в редовния Конгрес на Партията на европейските социалисти в Брюксел

Дора Янкова ще участва в редовния Конгрес на Партията на европейските социалисти в Брюксел

Областният председател на БСП-Смолян Дора Янкова, член на ИБ на НС на партията ще вземе участие в работата на Конгреса на Партията на европейските социалисти, който ще се състои на 29 септември в Брюксел. Преди това – на 27 септември, Янкова ще вземе участие в събрание на ПЕС Жени, посветено на борбата с безработицата сред младите жени в Европа.

На 29 септември в столицата на Белгия ще се проведе редовният Конгрес на ПЕС, на който се очаква за президент да бъде избран лидерът на Българската социалистическа партия Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на партията. Програмата на Конгреса е наситена със събития на международно ниво, като е предвидена среща и с лидерите на левите партии в ЕС. Партии-членки на ПЕС участват в девет от 27 страни-членки на ЕС. Социалистите са начело на шест правителства – Австрия, Белгия, Дания, Франция, Румъния и Словашка Република и участват като коалиционни партньори в правителствата на Финландия, Ирландия и Люксембург. Левицата управлява и в Република Хърватия, която ще се присъедини към Съюза през 2013 г.

Със 189 от общо 754 членове, парламентарната група на ПЕС, която след присъединяването на италианските демократи беше наречена Група Прогресивен алианс на социалистите и демократите, е втората по големина политическа група в Парламента. Неин председател е австрийският евродепутат Ханес Свобода. В работата на групата активно се включва и Делегацията на българските социалисти в ЕП. Неин председател е Ивайло Калфин, който е също така заместник-председател на Комисията по бюджети на ЕП и член на Делегацията за връзки с Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Косово.

Днес, ПЕС има над 15 000 активиста, за сравнение либералите имат едва 1500 души, а Народна партия има само интерактивна платформа, в която участват под 1000 човека. Към средата на 2012 г., от България над 500 регистрирани активиста.

Вирни се горе