Дора Янкова призова институциите в Смолянско да си вършат отговорно работата за преодоляване на зимната обстановка

 Дора Янкова призова институциите в Смолянско да си вършат отговорно работата за преодоляване на зимната обстановка

Институциите в Смолянска област за пореден път показаха безсилие и неподготвеност, за да овладеят зимната обстановка в региона. Това заяви депутатът от БСП лява България Дора Янкова във връзка с бедствената ситуация с падналия сняг. Депутатката отбеляза, че въпреки предупрежденията на синоптиците 48 часа по-рано и въпреки обявения „червен код“ за опасни снеговалежи, институциите не са реагирали адекватно.

„Явно пътноподдъжащите фирми, екипите на енергоразпределителното дружество, службите за сигурност и ръководството на областта и градовете са се готвили за 8 март, но не и за бедствена обстановка“, каза още тя. Според Янкова е недопустимо да няма отговорна координация . По думите й обявяването на бедствено положение показва безсилие и неопитност за ръководене на региона при по-тежка ситуация.

„Призовавам гражданите на област Смолян да потърсят правата си и да искат сметка от отговорните за ситуацията. Не е допустимо в условията на зимен сезон, при действащи правила за зимно поддържане, да имаме блокирани пътища и бавна реакция. Не може всеки паднал сняг в региона да води до прекъсване на електричеството, за някои села с дни, при условие, че всяка година ни уверяват какви инвестиции за милиони са вкарани в обезопасяване на трасетата. Възмутена съм, че в жилищни квартали, отопляващи се на ток, 9 часа мръзнат деца и възрастни хора, продължи още Янкова. Тя добави, че снощи лично е следила как се поддържат проходите в региона и даде много ниска оценка за реакцията на фирмата.

Янкова бе категорична, че гражданите трябва да потърсят сметка за претърпените неудобства. Според нея драматичната ситуация с непочистените градове крие риск за живота и здравето на хората, защото не могат да стигнат до здравно заведение. „Обръщам се към кризисния щаб на всеки час да информира гражданите за проходимостта на областта и ситуацията с и с електроснабдяването“, каза още депутатът. Според нея става дума за планинска зимна обстановка, а не извънредно положение. „Снегът значи икономика за района. Не може 50 см сняг да вкарва в паника управляващите и да праща негативни сигнали до туристите“, заключи тя.

Вирни се горе