Дора Янкова поиска по-стриктен контрол за безопасността на труда в маданските рудници

  Дора Янкова поиска по-стриктен контрол за безопасността на труда в маданските рудници

Народният представител от Коалиция за България Дора Янкова посети Мадан. В миньорския град тя проведе работна среща с кмета на общината Фахри Моллайсенов, представители на бизнеса и общественици.

Кметът Моллайсенов поиска съдействие от депутата за по-бързо предвижване на процедурите за междуселищните пътища Боровина- Катраница и Буково – Галище, които са без статут. Кметът на община Мадан изрази притеснение от факта, че безработицата в общината расте и е около 32%, като най-засегнати са младежите и жените в пенсионна възраст. За преодоляване на безработицата бяха коментирани възможностите за удължаване на програмите за временна заетост, както и предстоящата инициатива за гарантиране на първо работно място за младите хора. Янкова информира, че е призовала министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев да се предприемат всички мерки за безопасност на труда в маданския минен басейн, след инцидента в рудник „Ораново“. В тази връзка Инспекцията по труда да бъде сервизно ангажирана с безопасността на труда в рудниците и ще извършва по-чести проверки с цел сигурността на миньорите.

Обществениците и представителите на бизнеса поискаха подкрепа по програмата за социано-икономическо развитие на община Мадан. Поставен бе въпроса и с водоснабдяването на миньорската община, което става сериозен проблем при засушаване през лятото. В тази връзка бе поставен и проблема със строежа язовир „Пловдивци“, който ще гарантира снабдяването с питейна вода на Мадан и Рудозем. Янкова се ангажира да направи питане към министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева на какъв етап са процедурите по изграждане, след което ще информира обществеността.

Вирни се горе