Дора Янкова: За една година правителството на Орешарски направи много повече за смолянска област, отколкото ГЕРБ за четири

 Дора Янкова: За една година правителството на Орешарски направи много повече за смолянска област, отколкото ГЕРБ за четири

„Смятам, че в рамките на тази парламентарна година имахме възможност да реализираме политики, които бяха полезни за развитието на смолянска област. За една година се направи много повече за смолянска област, в сравнение с четирите години на ГЕРБ. Правителството на Орешарски имаше отношение към проблемите на родопчани“. Това заяви днес на пресконференция Дора Янкова-член на ИБ на БСП, която отчете работата си като народен представител. Като област сме с доста сериозен привлечен ресурс от правителството по Публично инвестиционната програма, посочи депутатът от 42-рото НС. „Повече от 10 млн. е подкрепата на правителството на Орешарски за община Смолян в инфраструктурата и се чудя на определени коментари дали е подкрепена общината или не“, каза Янкова.Тя подкрепи с факти думите си, като изброи подкрепените проекти от правителството по Публично инвестиционната програма в областта.

В Смолян са осигурени пари за ремонт на общински пътища в Смилян, Могилица, Момчиловци, Виево, Левочево, Славейно, Влахово, Търън, Петково и Кутела. Подрепа Смолян получава и за самата рехабилитация на Спортния комплекс, където в момента тече процедурата по избор на изпълнител. Осигурен е ресурс и за външния водопровод в Могилица и за водоснабдяването на Белев дол, посочи Дора Янкова. Тя добави още, че със средства от ПИП се асфалтира пътя Пампорово-Стойките, а паралелно с това се извърши и рехабилитацията на пътя Соколовци-Чепеларе по ТГС.

Тя заяви, че е работила активно в полза на родопчани. В тази връзка посочи спасяването на Девинската болница, обслужваща населението на три общини, както и вече новосъздадения РДТ „Николай Хайтов“ . „Всички трябва да бъдем обединени около политиката театъра да го има“, категорична бе социалистката. В сферата на културата Дора Янкова подчерта отпуснатия сериозен ресурс за читалищата, както и факта, че правителството продължи да поддържа и 33 бройки на Държавен ансамбъл „Родопа“.

По отношение на смолянската болница Янкова посочи средствата за детско отделение, както и това, че вече текат обществените поръчки за доставка на лапароскопска техника за извършването на безкръвни операции. Има и приети студенти от Смолян в първия випуск за медицински сестри. „Успяхме с г-жа Лидия Чорбанова да убедим ръководството на Медицинския университет, както и образователния министър, да бъдат увеличени бройките за Медицинския университет. Моето огромно желание е Медицинския университет да направи изнесено обучение по няколко специалности в Смолян, по всички правила на висшето образование, като първата стъпка е вече факт“, каза Дора Янкова.

На въпрос на Smolyannews.com какви са очакванията й от предстоящите парламентарни избори и за кризата в БСП, Янкова отговори, че партията е в добра кондиция за избори и БСП е нужна на социална България, а „развода“ с ДПС бил изключително полезен и за двете партии. „Оздравително е за цялата страна да отидем в по-чист политически вариант на избори", коментира народният представител.

Вирни се горе