Дора Янкова: От нова година отменяме данък „Дянков” върху лихвите по банковите спестявания

Дора Янкова: От нова година отменяме данък „Дянков” върху лихвите по банковите спестявания

В началото на 2014г. отпада несправедливият данък на Дянков върху лихвите на банковите депозити. Това обяви депутатът от Коалиция за България Дора Янкова – член на Парламентарната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание. Тя обясни, че това е възможно най-несправедливия данък на „вицепремиера-слънце”, тъй като е върху честно изкарани пари с платени данъци от българските граждани. „Този данък е още едно доказателство, че ГЕРБ стовари кризата върху най-бедните и честни българи и затова смятаме да отпадне”, посочи народният представител. Янкова коментира, че истинският проблем в момента са милиардите в офшорни сметки, които не плащат данъци и ощетяват държавата.

Дора Янкова съобщи, че предстои приемането на три важни законопроекта. Първият е в Закона за заетостта. Той касае младежката заетост и предвижда преференции за работодатели, които наемат на първо работно място младежи до 29 години. Държавата ще поеме част от осигуровките, като благодарение на премиера Пламен Орешарски и лидера на ПЕС Сергей Станишев ЕС ще отпусне 160 млн.евро за програмата. В обектива е и грижата за възрастните хора. Предстоят промени в Кодекса за социално осигуряване, с които от 2014 г. да се преустанови нарастването на възрастта за пенсиониране и същевременно даване на възможности за по-ранно пенсиониране при недостиг от 2 години стаж и възраст. Мярката е изключително очаквана от жителите на Родопите, които масово заради безработицата не могат да се пенсионират. Предстои и връщане на „Швейцарското правило” за индексация на пенсиите, а до края на седмицата ще стане ясно и какви ще бъдат коледните добавки за пенсионерите.

Янкова обяви, че се готвят промени на лобистки текстове в 64 закона, приети от ГЕРБ, които обслужват монополите, олигарсите, но ощетяват държавата и гражданите. В областта на горите се премахват посредниците при добива и обработката на дървесина. Също така ще се даде достъп на гражданите до горите, както и възможността отново да добиват сами дърва за огрев, а не чрез фирми. Дора Янкова коментира и съдбата на създадените от бившите управляващи държавни горски предприятия. Според нея е добре да остане само едно държавно предприятие, което да е на територията на Смолянска област.

Вирни се горе