Дора Янкова огледа свлачищата в Неделино, ангажира се с подкрепа за местната власт и най-пострадалите жители

 Дора Янкова огледа свлачищата в Неделино, ангажира се с подкрепа за местната власт и най-пострадалите жители

Народният представител от Коалиция за България Дора Янкова ще съдейства за разрешаване на най-неотложните инфраструктурни проблеми на община Неделино. Янкова, кмета на Неделино Стоян Беширов, и общинскиският съветник от левицата Сашо Бабачев огледаха най-засегнатите от свлачища и наводнения населени места и обекти.

Депутатката се запозна най-напред със огромното свлачище на улица „Напредък“ в общинския център, което освен движението по улицата, застрашава и електрически стълбове с елподстанцията на града. Свлачището се активира в края на зимата след обилни дъждове. Беширов запозна Янкова с направените до момента аварийно-възстановителни дейности, както и с проекта за цялостно укрепване, който ще разреши проблема.

Янкова се запозна и със състоянието на укрепителна дига по река Неделинска в района на село Крайна. Съоръжението е в окаяно състояние след последните порои и ако не бъде възстановено заплашва да остави без питейна вода Неделино и голяма част от останалите селища, тъй като поддържа нивото на подпочвените води, които са хванати за водоснабдяване, посредством кладенци. Според предварителните разчети за строителството на нова дига са нужни около 900 хил. лв. Кметът на общината подчерта, че възстановяването трябва да бъде извършено преди зимния сезон, тъй като през студените месеци нивото на подпочвените води намалява, а оттам идва и заплахата за воден режим на общината. В зимно-пролетните месеци реката е буйна и също не позволява строителни дейности.

Стоян Беширов представи на народния представител от Смолянско и направеното до момента по строежа на път, който да свърже Неделино с Кърджали, посредством отсечка между селата Крайна и Долен. Местният управник бе категоричен, че завършването на шосето ще позволи на Неделино да скъси пътуването до по-големия град с 30км., както и директна връзка на гражданите с Комотини през прохода „Маказа“, което ще оживи региона икономически, а и ще даде тласък за развитие на туризма и предприемачеството.

Янкова, Беширов и Бабачев посетиха и село Тънка бара, в което от два месеца се изпълнява мащабен проект за укрепване на огромно свлачище, което разруши две къщи и заплаши цял квартал от свличане. Тримата представители на властта огледаха строителните работи и укрепването на ската. Беширов подчерта, че благодарение на предприетите мерки, кварталът е укрепен и в бъдеще няма да има проблеми с движение на земните маси. Изградени са 150-метрови подпорни стени, направена е и модерна дренажна система, която улавя и отвежда подпочвените и дъждовни води. Янкова се ангажира да съдейства за решаване на проблема с липсата на жилище за 12 души, които са евакуирани от близо 4 месеца в закритото преди години училище. Тя посети сградата, където разгледа щетите от свлачището. Къщата на фамилията е засегната най-много от свлачището в селото, като предстои разрушаване. Депутатът посочи, че ще се търси възможност за обособяване на ново жилище с всички необходими условия, като общината също ще окаже помощ.

Жителите на селото поставиха пред Янкова проблема с ниските изкупни цени на тютюна и настояха държавата да се ангажира. Отглеждането на ориенталската култура е единственият поминък на селото, но заради изкупната цена от 5лв. на килограм, отглеждането е нерентабилно. Производителите се оплакаха и от появата на болестта „синьо цвете“, която напада тютюна и води до влошаване на реколтата. Те поискаха специалисти да изследват заразата и да предоставят защитни препарати. Янкова посочи, че освен субсидията от ЕС, държавата ще предостави допълнителни средства за тютюнопроизводителите, с което да се оформи справедлива цена, тъй като масово семействата произвеждат по 100-200кг. тютюн, с парите от който карат цяла година. Местните жители подчертаха и нуждата от социални програми за работа, тъй като безработицата е огромна и без временна заетост хората не могат да свържат двата края.

Вирни се горе