Дора Янкова: Нужна е промяна на законодателството по отношение изготвянето на оценките за въздействие върху околната среда

 Дора Янкова: Нужна е промяна на законодателството по отношение изготвянето на оценките за въздействие върху околната среда

Червената депутатка ще отстоява правата на смолянчани, които се обявих против строителството на ТЕЦ на биомаса в областния град

Смолянският депутат от БСП лява България Дора Янкова ще инициира промени в законодателството, касаещо изготвянето на оценките за въздействие върху околната среда /ОВОС/. Според нея промените се налагат заради множеството пропуски в сега действащите разпоредби, които оставят съмнение в обществото за прозрачност и безпристрастност при изготвянето им.

Днес народният представител и общинските съветници от БСП- Смолян Милко Гавазов и Рабие Кьосева взеха участие в среща за представяне и обсъждане на становища във връзка с изграждане на централа за производство на електрическа енергия от биомаса, край смолянския квартал Устово, инициирана от областният управител на Смолян Недялко Славов. Изграждането на централата породи недоволство сред жители на областния град, които на няколко пъти протестираха, заради притеснения, че съоръжението ще замърсява въздуха.

Пред представителите на институциите и гражданския комитет Дора Янкова заяви, че е готова да направи предложения за промени в законодателството. Закона трябва да гарантира, че хората, изготвящи ОВОС-а задължително трябва да са експерти от съответната институция. МОСВ пък трябва да избира експертите на случаен принцип от специален регистър, в който ще фигурират имената на лицата, които имат правомощие. Янкова бе категорична, че ще предложи и създаването на специален фонд, който да финансира изготвянето на оценките. Инвеститорите ще са длъжни да внасят всички такси във фонда. Депутатът от БСП подчерта, че в момента инвеститорите плащат и поръчват оценките з въздействие върху околната среда, което оставя впечатление в обществото за липса на прозрачност и безпристрастност на принципа „който плаща поръчва музиката”.

На срещата стана ясно, че проектът за централа на биомаса е в напреднала фаза и строителните дейности са изпълнени на 80%. Предстои внедряването на технологично обзавеждане. От докладите на институциите стана ясно, че проекта, който се изпълнява не е съпроводен с актуален ОВОС и оценка за риска за здравето на хората. Според изнесените данни, неясно защо, все още институциите използват като мотив за строежа оценка за въздействие на околната среда от 2011г., която обаче не съответства на настоящия проект.

Независимо, че срещата бе обявена като възможност за дискусия и търсене на решение посоката в която се проведе бе строителство на ТЕЦ-а и възможност за мониторинг на околната среда в бъдеще време.

„Продължавам да съм на страната на хората и ще отстоявам правото им до край”, заяви Янкова. Тя напомни, че е подкрепила протестите на жителите на Устово още през септември м.г. „На първата среща в читалище „Кирил Маджаров” предложих незабавна среща на всички участници в процедурата и актуална оценка, както за въздействие върху околната среда, така за здравето на хората. Съжалявам, че срещата се провежда 4 месеца по-късно, при почти завършено инвестиционно намерение”, заяви Янкова.

Представителите на гражданския комитет, обявил се против централата, посочиха, че притеснението в квартала остава. Тя настояха да се изгради специална станция, която да следи качеството на въздуха и да се поемат ясни ангажименти от институциите за бъдещето на проекта, ако се установи, че вреди.

Вирни се горе