Дора Янкова: Кирилометодиевата азбука ни е спасила през тъмните векове на робството, да не забравим кои сме, от къде идваме и на къде отиваме

Дора Янкова: Кирилометодиевата азбука ни е спасила през тъмните векове на робството, да не забравим кои сме, от къде идваме и на къде отиваме

Народният представител от БСП Лява България Дора Янкова се обръща с поздравителен адрес до учениците, учителите и преподавателите, дейците на просветата и културата на Родопа планина и България по случай 24 май -Ден на българската писменост и култура.

За мен е изключителна чест и удоволствие да Ви поздравя с един от най-българските празници, Денят на нашето „А и Б“, Денят изравнил ни с най-древните цивилизации и направил от варварска България достоен съперник и съюзник на властни империи и силни държави, пише в адреса, адресиран и до медиите Янкова.

Кирилометодиевата азбука ни е спасила през тъмните векове на робството, да не забравим кои сме, от къде идваме и на къде отиваме. А исконният стремеж на българина за просвета и култура от Възраждането до днес, го кара да трупа познания в словото, науката, багрите и песента. Народните читалища стоят в темелите, от които израстват днешните писатели, музиканти, художници и артисти. А родолюбивото дело на учителите заслужава нашето преклонение и уважение. Един учител – Стоян Михайловски създава текста на „Върви народе, възродени“, а друг негов колега – Панайот Пипков 9 години по-късно – 1901 г., в час по музика в Ловешката гимназия написва нотите, които децата запяват още преди да бие звънецът. Така се ражда химнът на нашия 24 май. Ражда се преклонението към словото“, се казва още в адреса.

Убедена съм, че такива сърцати учители като Стоян Михайловски, Панайот Пипков и Рада Казалийска има и днес в Родопите, и в България. С техните усилия градим не само настоящето, но и бъдещето на Родината. Желая ви здраве и много нови постижения в името на Отечеството! Светъл празник!, заключва Дора Янкова.

БСП – Смолян

Вирни се горе