Дора Янкова инспектира рехабилитирани спортни обекти в Смолян

Дора Янкова инспектира рехабилитирани спортни обекти в Смолян

Инициирах Проекта за ремонт и рехабилитация на спортен комплекс в централната градска част, гр. Смолян, с обекти: доизграждане на стадион „Смолян” и Инженеринг за реконструкция и рехабилитация на подобекти: спортна зала, закрит плувен басейн и открита многофункционална спортна площадка

Уважаеми родопчани,

През декември 2013 г. Правителството на Пламен Орешарски внесе Закона за бюджета за 2014 г., в който нов акцент беше Публично-инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Като народен представител от 22-ри Смолянски избирателен район я подкрепих с ясното съзнание, че българските общини имат нужда да бъдат подкрепени и им се предлага политика за тяхното модернизиране чрез средствата на републиканския бюджет. Инициирахме дискусия сред родопските общини и от всичките 10 (десет) общини от избирателния ми район, 9 получиха подкрепа на проекти, с които те кандидатстваха. За град Смолян си бях дала дума, че е необходимо да подкрепя гражданите на общината и най-вече младите хора да имат обновена спортна база. Започнах това през кметския си мандат със създаване на работен проект за модернизиране на стария стадион и реализирах първия етап, поставяйки изкуствена трева и др. Кметството разполага с работен проект за модернизиране на плувния басейн. Оставихме за стопанисване и сега повече от 28 детски площадки като място за игра и отдих на децата на общината. В диалог с областния управител и кмета на общината инициирах Проекта за ремонт и рехабилитация на спортен комплекс в централната градска част, гр. Смолян, с обекти: доизграждане на стадион „Смолян” и Инженеринг за реконструкция и рехабилитация на подобекти: спортна зала, закрит плувен басейн и открита многофункционална спортна площадка. По отношение на община Смолян знаех, че големите населени места имат нужда от подкрепа за ремонт и рехабилитация за улиците в страната. Няма да скрия пред родопчани, че народните представители от ПП „ГЕРБ” не подкрепиха публично-инвестиционната програма и направиха дискусии за нейното отричане.

В изпълнение на ПМС № 4 от 16.01.2014 г. и ПМС № 19 от 07.02.2014 г. се задвижи процедурата на правителствено ниво за изпълнение на Закона за бюджета в тази му част и се определиха проектите за финансиране. Считам, че това беше преди всичко подкрепа за родопчани, защото на изборите през май 2013 г. БСП стана първа политическа сила и тези политически решения ги дължахме на родопчани като избиратели в отговор на тяхната подкрепа. Спортните деятели и смолянчани знаят, че спортната база е изградена преди 1989 г. Сега с това решение правим нейното обновление и модернизиране. Разбирам, че в събота министър-председателят Бойко Борисов ще сподели радостта с родопчани, откривайки модернизираната спортна база. Надявам се информиран от домакините на мероприятието, че това е база, създадена във времето, стопанисвана от спортни клубове и община Смолян, дала много знакови имена на българския спорт, подкрепена финансово от правителството на Орешарски, изградена от избраните фирми и отново предоставена отново на смолянчани да я ползват.

Споделям всичко това с Вас, защото знам какво е за младите хора да имат място къде да спортуват и общуват. Изпитвам радост от участието ми в политическите решения да бъда подкрепена община Смолян, т.е. смоленчани и да се радваме сега на нейното ползване. Като народен представител от 22-ри избирателен район се обръщам към министър-председателя, който в събота ще посети Смолян, да осигури и той още толкова финансов ресурс, който обещавам да подкрепя в парламента, така че базата да бъде цялостно завършена, макар че по моето скромно мнение с ресурс от 5 млн. лв. можеха да бъдат завършени и четирите обекта, които са разписани в горепосочения проект. С радост ще споделя събитието в събота. Със себе си съм наясно, че почивка в политиката няма, както за вземането на добри решения за родопчани, така и за поставянето на вниманието на институциите на острите въпроси, които чакат решение. В едно съм убедена, че спортът има нужда от повече държавна подкрепа, защото това е здравето на нацията, а здравите българите ще преодолеят и част от демографските въпроси, които звучат с огромна острота. Така създаденият модел от началото на прехода за финансиране на спорта изживя времето си. Ангажирам се през есенната сесия на 43-то Народно събрание да започна дискусия от парламентарната трибуна за друг модел на финансиране на спортните клубове и спорта като цяло. В проекто-бюджета за 2016 г. ще предложа промени, които да бъдат свързани с повече държавна подкрепа за масовия спорт, спортните клубове и спортната база. Надявам се по този въпрос четиримата смолянски депутати да бъдем единни, защото ще припомня, че за този спортен проект, който в събота политическите дейци на ГЕРБ ще го манифестират предизборно и политически, той не беше подкрепен от тях в парламентарната зала.

Дора Янкова – Народен представител от 22-ри Смолянски избирателен район

Вирни се горе