Дора Янкова иницира откриването на приемна за трудовите проблеми на жителите на област Смолян

Дора Янкова иницира откриването на приемна за трудовите проблеми на жителите на област Смолян

Модерното робство е бичът на съвременна България

Безогледна експлоатация – това е трудовата карта на България, заяви Милко Гавазов, председателят на ОбС на БСП- Смолян на кръглата маса, която се проведе днес по случай Международният ден на труда в гр.Смолян. Той акцентира в своето изказване на ограниченията на българите по отношение на основното им конституционно право на труд. „Един работещ издържа 3-ма неработещи. Повече от 3 милиона българи живеят днес в бедност. С бедността е свързан и демографският срив. Защитата на правото на труд на гражданите е основен приоритет на социалистите, който остана на по-заден план в последните години“ допълни Гавазов.

Народният представител Дора Янкова отбеляза, че е важно да дадем гласност на проблемите на хората, свързани с трудовия пазар по време на кръглата маса в Смолян и изказа своето послание по случай международният ден на труда и солидарността: „За повече държавна защита на работещите по света“. „Преди 89г. година манифестирахме трудовите и икономически успехи на България, за съжаление, днес няма за какво да манифестираме“ заяви тя. В своето изложение тя говори за настоящото състояние на трудовия пазар, цитирайки данни от двата синдиката, статистика и Омбудсмана на Републиката като подчерта, че десните партии нямат интерес да дават гласност на проблемите на трудещите се. Много силно нарастват случаите на експлоатация на и некоректно отношение към работниците, алармира тя.

В допълнение Янкова каза: „ Има много забавени и неплатени заплати. Сблъскахме се е около 200 работника с неизплатени заплати от строителна фирма. Тези хора нямат защита през българското законодателство. Много са неизплатените обезщетения, невнесените осигуровки, неплатен извънреден труд, скрито работно време и т.н. Много са неизпълнените социални ангажименти към работещите. Хиляди работещи в България, от шивачките до миньорите са ощетени през „трика“ за обявяване на фирми в несъстоятелност. Свидетели сме на модерно робство. Имаме констатирани гладуващи деца на работници, с неизплатени заплати. Колективни жалби и стачки има, но през настоящото законодателство трудно се намира бързо и адекватно решение на проблемите на работещите. Хората очакват държавата да ги защити, но това не се случва. Част от работодателите се оправдават с фонда за гарантиране на вземанията предвиден при фалит на фирми за обезщетяване на работниците. Оказва се, че в този фонд има натрупани 250 млн. лева, но поради лошо функциониране, до тук, от него са изплатени само 2 млн. лева. Играта на процедури има необходимост от промяна. В тази връзка ние от БСП за България ще иницираме промяна на поредица от законопроекти, касаещи трудовите права на гражданите. В Кодекса за социално осигуряване трябва да се регламентират ясно трудовите права, да се прекратят случаите на прехвърляне на фирми на социално слаби лица и при неизплащане на повече от 2 заплати, работникът да има право да иницира открито производство по несъстоятелност на фирмата. С процедурни хватки, работникът се подрежда най-отзад, затова, когато си беден и безработен предвиждаме облекчен ред за получаване на неизплатените възнаграждения. Предвидили сме нормативни промени по отношение на Фонда за гарантиране на вземанията. До сега 250 души са получили обезщетения през фонда. Хиляди са останали без обезщетение. Ще предложим отново ограничаване на правото за участие в обществени поръчки на некоректни фирми, прокарването на тези промени отпадна при кабинета Борисов 2.“

Народният представител Дора Янкова също така обяви, че ще иницира приемна за трудовите проблеми на жителите в област Смолян.

Вирни се горе