Дора Янкова: ГЕРБ внасят вот на недоверие срещу собствената си работа

 Дора Янкова: ГЕРБ внасят вот на недоверие срещу собствената си работа

Депутатката от Смолянско против огражденията на ловните стопанства, готвят промени в Закона за горите

Приоритетите ни за 2014г, са повече загриженост за хората, социални политики и рестарт на икономиката. Това заяви в интервю за вестник „Банкер” смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова – член на комисиите по бюджет и регионална политика в НС и зам.-председател на ПГ на левицата. Янкова изтъкна необходимостта от повече държавност, доверие между хората, подкрепа на всеки човек, за да не изпада зад борда, повече грижи в образованието, иновациите и здравеопазването.

Тя лансира необходимостта от промени в Закона за туризма и горите.

По думите на червената депутатка в действащата нормативна уредба за туризма има много празноти, особено в частта „Планини". „Трябва да се изясни статутът на пистите, режимите по тяхното стопанисване да станат по-леки. Необходими са регламенти и равнопоставеност на играчите, независимо от това дали са големи или по-малки”, поясни Дора Янкова. По думите й страната ни е целуната от Бога за туризъм и трябва да бъде представена в многообразието на дестинациите.

Според нея Законът за горите спешно трябва да се промени, защото пречи и на туризма. „Не бива охранявайки гората, да пречим на достъпа до нея”, заяви Янкова и даде за пример лобистка поправка, според която концесионерите на дивечовъдно стопанство, имат право да оградят дадената площ и да спрат достъпа на хора, с мотива, че пазят дивеча и дори налагат глоби на туристи или граждани с по-скромни доходи, изхранващи се със събирането на гъби, билки и диви плодове. „Огражденията трябва да отпаднат”, категорична е Янкова.

По отношение на развитието на регионите, смолянската депутатка подчерта, че

европейските средства трябва да са подчинени преди всичко на определена политика, така че да дават ефект, който води до социално и икономическо развитие.

Според нея най-добрата рецепта за стабилизиране на държавата е бизнесът да бъде мобилизиран и да се развива, като си сътрудничи с властите. „За да спечели местните избори преди две години, ГЕРБ обясняваше на хората, че, видите ли, общините са виновни за поминъка, за икономическата криза, за липсата на работни места. Това сложи „в ъгъла" много хора, тъй като се правеше пиар чрез еврофондовете. И докато Дянков осчетоводяваше малката постна пица, кметовете реално бяха оставени да се справят сами”, припомни Янкова. За това е важно местната общност да мотивира посоката, в която да се върви, като преди това се анализира ресурсът, с който разполага даден регион. Полагат се всички усилия за решаване на проблемите. Прави се местна, в това число и държавна подкрепа, и се реализират добри политики. Това липсваше досега и ние се стремим да го променим. Независимо дали избирателят е дал гласа си за „синя", или за „червена" местна власт.

Дора Янкова подчерта, че БСП носи мандата, премиерът Пламен Орешарски води държавата, а волята е за рестарт на икономиката в полза на хората. Според нея, най-важното за последната година, е че в България вече има по-добра бизнес среда. „2013 година приключи с коректно отношение на държавата към бизнеса. ДДС-то се върна, разплатиха се старите сметки и задължения. Това означава, че когато правителството може да гарантира „меко кацане" и адаптиране на инвеститорите, има предвидим климат, те ще го оценят”, заяви депутатката.

По отношение на европейската политика Дора Янкова напомни, че сме в ехото на онова, което са заложили ГЕРБ. „През 2013 г. приключи първият планов период, 2014-а ще се изпълняват договорените проекти. Така че, ако ще правят вот на недоверие, то е за тяхната работа”, категорична бе депутатката и намекна, че ГЕРБ да търсят трибуна да обяснят дейността си, свързана с еврофондовете.

Вирни се горе