Дора Янкова: БСП внесе законопроект за замразяване възрастта за пенсиониране на миньорите

Дора Янкова: БСП внесе законопроект за замразяване възрастта за пенсиониране на миньорите

Социалистите предлагат и промени в данъчната система – замяна на плоския данък с прогресивно данъчно облагане

„БСП лява България“ внесе законопроект за замразяване възрастта за пенсиониране на работещите от първа и втора категория труд. Сред вносителите и инициаторите на промените в Кодекса за социално осигуряване е депутатът Дора Янкова.

Червената депутатка от Смолянска област подчерта, че замразяването на възрастта за пенсиониране е бил основен приоритет за левицата. „Промените касаят професиите от първа и втора категория, които се характеризират с полагане на труд в изключително неблагоприятни условия, застрашаващи живота и здравето, свързани с реален риск от получаване на професионално заболяване или възникване на трудова злополука, както и придобиване на временна или постоянна нетрудоспособност“, заяви Янкова.

Тя подчерта, че в основата на промените са миньорите, които ще получат справедливост. Дора Янкова напомни, че в предизборната кампания преди месец в Смолянска област е поела ангажимент пред подземните работници да запази правото на по-ранно пенсиониране. „Подкрепих и протестите на миньорите срещу намерението на служебния министър на труда и социалната политика да увеличи възрастта за пенсиониране с 8,5 години, което също няма да допуснем“, каза още депутатът от БСП.

Според вносителите от левицата е необходимо въпросът с ранното пенсиониране да намери своето трайно и устойчиво решение. В момента то се урежда в параграф 4 от Кодекса за социално осигуряване и тази разпоредба има временен характер – до 31.12.2014 г. По този начин една голяма част от лицата, които са започнали да работят при тези условия на труд, разчитайки, че техните специални права ще бъдат защитени, ще се окажат ощетени.

Друга част от проблема е, че с реформата на осигурителната ни система от 2000 г. бяха въведени частни професионални пенсионни фондове, които следваха да заместят държавата в ранното пенсиониране. 10 години по-късно обаче средствата, натрупани по партидите на осигурените лица са изключително ниски, заради сивата икономика, както и поради факта, че работилите преди реформата през 2000 г. нямат събрани средства. БСП предлага праграф 4 от КСО да удължи действието си поне до 2017 г.

Дора Янкова е и сред вносителите на законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане. Това стана с изготвените поправки в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Социалистите предлагат доходите на хората вразмера на минималната работна заплата не се облагат; доходите от 340 до 1000 лв. се облагат с 10 на сто за горницата над 340 лв.; от 1000 до 2000 – с 66 лв. плюс 12 на сто за горницата; от 2000 до 5000 – 186 лв. плюс 15 на сто за горницата и за доходи над 5000 лв. – 636 лв., плюс 20 на сто за горницата над 5000лв, а целта е повече справедливост в обществото. С промените от БСП възнамеряват и увеличаване на необлагаемия минимум за второ дете с 8-10 %, с което се цели борба с демографска криза и стимулиране на двудетния и тридетен семеен модел.

Вирни се горе