Дора Янкова /БСП/: „Ще настоявам за спешни мерки за борба с бедността“

  Дора Янкова /БСП/: „Ще настоявам за спешни мерки за борба с бедността“

„Смятам, резултатите от парламентарните избори в нашата област са едно добро постижение, но реално ние загубихме от ГЕРБ. Добро постижение, защото ние почти удвоихме изборния резултат от 2014година. Тогава за БСП са гласували 9 748, а сега над 16 хиляди. Имаше много голям заряд, много енергия в родопчани за промяна“. Това каза за Smo.yanNews.com Дора Янкова, депутат от БСП. Тя обясни, че една от първите спешни мерки, за която ще настоява в новия парламент е борбата с бедността. „Планината плаче от бедност. Виждаме едни хора отчаяни притеснени. Ако не се яви при тях човек на когото имат доверие те трудно разговарят. Затова ние успяхме да бъдем в кампанията много близо до тези хора“, каза още Янкова. По думите й по време на предизборната кампания БСП е нямала „мека възглавница“. „В областта има четирима кметове на ДПС, един на Реформаторския блок петима на ГЕРБ. Била съм кмет и знам какво е да можеш да подкрепиш политиката на съпартиеца си в самата кампания. Въпреки това в три общини, едната на ГЕРБ – Баните, едната на реформаторите – Чепеларе и една където управлява безпартиен – Неделино, спечелихме“, посочи лявата депутатка. Тя заяви, че новото правителство ще трябва да се съобрази с желанието на хората, които искат промяна, искат друга политика свързана с доходите, с развитието на пазара на труда, с образованието, с регионите и т.н. „Много ми се иска третото правителство на Борисов да разчита това желание за промяна. Паралелно с това да си озапти местните лидери, които много са се възбудили след първите дни на изборите. Например в Баните председателя на общинския съвет Севдалин Хъшинов, който беше в нашата листа, по искане на ГЕРБ беше сменен съм стария председате“, добави Дора Янкова. Тя призова всички членове и симпатизанти на ГЕРБ да си охладят чувствата и да помагат на бъдещия министър председател, защото сега предстои най-трудното за него: обеднял народ, слаба икономика, трудности по границите нестабилност. В такава ситуация разделянето на хората не е добре.

Янкова обясни, че в тяхната партия са предвидили целенасочена инвестиционна програма за Родопите, която ще бъде внесена в първите дни на парламента. „Лансирахме идеята за по-модерно развитие на Смолян. Да се направи технологичен парк и в града да се създаде среда за хора със среден портфейл. Тогава много напуснали нашия град биха могли да се завърнат със семействата си, да живеят тук и да се оформи една средна класа. Ниските доходи убиват младите хора, затова те напускат региона“, каза Янкова. По думите й е необходимо районът ни да се менажира икономически, да се привлекат модерни инвестиции, които да задържат младите хора.

На въпрос дали ще бъде съставено правителство Янкова отговори: „Правителство ще има. Борисов трябва да чуе всички, да консолидира да вземе от всички като политика и да търси начини за извеждане на страната от кризата, да вървим по по-добър път, защото ние реално нямаме икономическо развитие, нямаме реални доходи.

На местно ниво БСП ще направи анализ на резултатите от изборите, а след това започва сериозна подготовка за местните избори.

Вирни се горе