Дора Янкова: Борбата с бедността и социалните неравности в Смолянска област ще е приоритет в работата ми

 Дора Янкова: Борбата с бедността и социалните неравности в Смолянска област ще е приоритет в работата ми

Ще бъда на страната на хората в парламента, категорична бе червената депутатка

Борбата с бедността и социалните неравности в Смолянска област ще е приоритет в работата ми в 43-тото Народно събрание. Това заяви в сутрешния блок на радио „Фокус“ депутатът от Коалиция „БСП – лява България“ Дора Янкова.

Тя се ангажира да работи по въпросите, свързани със социалните решения, със стартирането на програма, свързана със социалните политики, и ускореното усвояване на европейските средства. Янкова бе категорична, че левицата няма да отстъпи от програмата си за гъвкави форми за ранно пенсиониране. Според червената депутатка икономическото развитие на областта и нейното модернизиране трябва да обедини всички народни представители. Важна точка е и социална политика на страната на по-бедните хора.

„Ще внеса веднага Закона за туризма, който в края на 42-то Народно събрание не беше приет, за да може да се стимулира отрасъла с най-голямо значение за Родопите“, каза още Дора Янкова.

Според нея новото правителство ще има допълнителни бонуси. „То влиза във време, в което ще предложи своя си бюджет, с което ще даде философията на управление на държавата. Ще има една добавена стойност, свеж европейски ресурс от новия планов период, което е глътка въздух в инфраструктурата, строителния бранш и икономиката“, категорична бе депутатката.

Янкова се обяви и за защита на здравеопазването – девинската болница трябва да се надгради, смолянската – да се модернизира. В сферата на рудодобива Янкова се ангажира да инициира по-голяма публичност на концесионерите и да има ясно разпределение на печалбата в инвестиции, трудови възнаграждения, здравеопазване и подобряване на инфраструктурата.

По думите на Янкова друга важна тема за Смолянския регион е европейският прочит на планинското земеделие и животновъдство със субсидиите от Европа. В тази връзка в събота БСП заедно фондация „Фридрих Еберт“ и Младежкото обединение на БСП организират дебат за това как младите в Родопите могат да се ползват от европейските средства по програмите, свързани със земеделието и животновъдството.

„Ще бъда на страната на хората“, обобщи Дора Янкова.

По отношение на състава на новото правителство, депутатката от БСП предрече, че ГЕРБ най-вероятно ще сформира правителство с десни партии до края на месеца. В новия парламент БСП ще бъде категорично в опозиция, но споделя виждането на ГЕРБ да има правителство на споделената отговорност, добави още Янкова. “БСП няма да бъде самоцелна опозиция. Ние имаме желание институциите да се укрепят, защото трябва да се преодолее тази деструктивност, която се наблюдава през последните години“, каза още Янкова.

Вирни се горе