Дора Янкова бе официален гост за празника на град Чепеларе, стотици почетоха тържествата по случай 24 май

Дора Янкова бе официален гост за празника на град Чепеларе, стотици почетоха тържествата по случай 24 май

Смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова бе официален гост за тържествата по случай празника на Чепеларе и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция стотици жители на града и населените места изпълниха централната пешеходна улица и площад, за да приветстват участниците в единственото по рода си шествие в Родопите. Янкова, придружена от общинските съветници на левицата Радост Петрова и Панталей Мемцов, поздрави с празника кмета на общината Тодор Бозуков и председателя на Общинския съвет Костадин Петков.

Официалните лица приветстваха участниците в манифестацията по главната търговска улица, в която се включва всички настоящи, бъдещи и бивши ученици, които преминават тържествено, поздравявайки съгражданите си с празника. Тази година овациите на публиката обраха учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм, които представиха уникален макет на електромобил, задвижван със слънчева енергия, управляван от възпитаник на гимназията.

По-късно Дора Янкова честити празника на жителите и гостите на община Чепеларе от официалната сцена, изградена на площад „Олимпийски”. „Има голяма символика, че Чепеларе отбелязва личният си празник днес, в деня на духовността, образованието и културата. Като духовно и книжовно средище в Родопите, чепеларци са горди наследници на редица интелектуалци и общественици, дали на родопския край много в областта на науката, просветлението, развитието. Неслучайно Смолянска област започва от Чепеларе. От тук идва и свободата на Родопския край, подема в индустриалното и научно развитие, по-светлото бъдеще за поколения родопчани”, заяви народният представител. Дора Янкова подчерта, че днес Чепеларе е красив, модерен, интелигентен град. Тя пожелая на всички, преди всичко здраве и вяра в по-доброто бъдеще на България. „Убедена съм, и вярвам, че заедно можем да направим община Чепеларе още по-привлекателната дестинация за туризъм и инвестиции. Да направим живота на всеки по-добър и по-щастлив. Вярвам, че заедно, сплотени като голямо родопско семейство, можем да преборим несгодите и да отчитаме повече успехи, повече радостни мигове”, каза още Янкова.

Слово за празника произнесе и кметът на общината Тодор Бозуков, който акцентира в славната история на града и населените места и визията за развитие с актуалните проекти. Бозуков напомни, че догодина Чепеларе ще чества и 50-годишен юбилей от обявяването му за град.

На празника на града бе обявена и стипендия на името на единствената златна олимпийска шампионка по биатлон на България Екатерина Дафовска по случай 15-годишнината от спечелването на медала. Стипендията ще се дава на млади спортни таланти в края на всеки зимен сезон, като знак за развитие на спорта в общината и страната като цяло. Първи носител на стипендията е Тодор Гюзелев, който е сред най-големите ни надежди в сноуборда.

Вирни се горе