Дора Янкова бе официален гост на събора на село Малка Арда, община Баните

  Дора Янкова бе официален гост на събора на село Малка Арда, община Баните

Общински съветници от левицата уважиха събора в местността „Хайдушки поляни“

Народният представител от БСП Лява България Дора Янкова уважи традиционния събор на село Малка Арда, община Баните. Съборът „Спомени за родното гнездо“, който е и своеобразна родова среща на всички с произход от населеното място, се провежда за трета поредна година, като е създаден по инициатива на кмета на селото Нешка Шехова и председателя на местното читалище Иглика Черкезова. Стотици жители и гости на селото от цяла Европа се събраха, за да почетат родният си край и да се разтъжат с близки и приятели. В приветственото си слово кметът Нешка Шехова изтъкна колко е важно всеки един да почита родовите си корени и да не забравя родното си селище. „В последната година Малка Арда се промени осезателно. Инвестициите, които направихме са крачка към развитието на селото и запазването му като живо населено място“, подчерта тя. Шехова изказа специални благодарности на Дора Янкова и кмета на общината, които само за година успяха да привлекат стотици хиляди лева инвестиции в модернизиране на улици, тротоари и водопроводи в селото, както и ремонт на читалището.

„Щастлива съм да споделя празника на селото. Горда съм, че при правителството на Пламен Орешарски успях да привлека вниманието на държавата и да модернизираме част от инфраструктурата. Ще продължа да настоявам малките населени места в Родопите да се подпомагат, защото всички сме граждани на България и заслужаваме да се движим по хубави пътища и улици, да получаваме качествени услуги и по-добър стандарт на живот“, изтъкна Янкова. Тя продължи, че ще отстоява лявата политика за повече социални права на хората в Родопите, защото тук животът е по-труден. „Имаме много битки, защото не приемаме тази пенсионна реформа, не приемаме тази здравна реформа, не приемаме тези мерки за борба с безработицата и демографския срив, защото те са още по-тежки за хората в планината“, допълни Янкова.

Депутатката от БСП приветства младите хора на селото, които специално за празника са се прибрали от цялата страна и чужбина. „Малка Арда е уникално селище. Неговите жители са успели в цяла Европа, дори в Австралия. Има много лекари, адвокати, строители, инженери. Най-голямото смолянско училище също се ръководи от арденец“, каза още Янкова. Тя пожела на всички много здраве и успехи и винаги да носят родния край и Родопите в сърцата си. По инициатива на Янкова в селото ще се създаде дарителки фонд, чрез който успелите представители на населеното място ще финансират различни инициативи за разкрасяване на селото. Приветствие към населението на Малка Арда отправи и Севда Чолакова – лидер на Общинския съвет на БСП – Баните и кмет на село Давидково.

Представители на БСП – Смолян уважиха и традиционния събор в местността „Хайдушки поляни“. Съборът се организира от кметствата на селата Момчиловци, Соколовци,Виево, Кутела, Славейно и Петково. Общинските съветници Стефан Сабрутев, Рабие Кьосева и Радой Краев бяха сред официалните лица на трибуната. Тримата поздравиха десетки жители на петте села и гости на събора. Жителите споделиха със Стефан Сабрутев, че развитието на курортно ядро „Хайдушки поляни“ изостава сериозно. Пътят Рожен – картофохранилището – Хайдушки поляни също е изоставен от управляващите и с него не се случва нищо. Сабрутев отбеляза, че развитието на курортното ядро е сред приоритетите на левицата. „Курортното ядро ще оживи региона, ще създаде поминък и много работни места, затова ще работим активно за реализацията му“, категоричен бе той.

Вирни се горе