Дора Янкова: 23 години след падането на БКП е смешно да има хора, които се тресат от комунизъм

Дора Янкова: 23 години след падането на БКП е смешно да има хора, които се тресат от комунизъм

Една от причините за кризата в десните партии е, че нямат здрави идеологически основни, на които да стъпят. Това заяви в интервю за радио „К2”областният лидер на БСП- Смолян Дора Янкова, член на ИБ на НС на партията. Според Янкова, основата на българските десни партии е единствено антикомунизма, което е несериозно, а и им пречи да се интегрират в европейското дясно.

Янкова определи ГЕРБ като популистка партия, която също е лишена от основи. „В момента представителите на ГЕРБ също са яхнали темата за антикомунизма, но вече е смешно, 23 години след смяната на БКП, в условията на членство в НАТО и ЕС да има хора, които се тресат от комунизъм”, заяви Янкова. Тя подчерта, че сериозен проблем за десните партии у нас е политическото номадство, като едни и същи лица обикалят всички партии и са готови на какви ли не коалиции само и само да са във властта, без значение от приноса, който дават за развитието на страната.

„Затова дясното няма корени, няма партийна инфраструктура, а страната има нужда от силно дясно, и силно ляво, за да стъпи на здрави основи, за да е силна”, изтъкна Янкова. Според нея в последните години като проблем на десния сектор се очертават и лабораторните партии.

По отношение на случващото се в държавата Дора Янкова коментира, че в момента у нас има много хора, „изпаднали зад борда”. Държавата в момента е препарирана, с много страх, натиск, никаква мобилизация. По думите на Янкова от рейдовете на БСП в страната основният проблем е безпаричието, страха и липсата на перспектива. „За 3 години и 4 месеца ГЕРБ не направиха нищо за икономиката. Няма подкрепа за нито един отрасъл. Цялата криза се носи на плещите от най-бедните граждани, които в същото време са и най-добрите данъкоплатци. В малките населени места живота е спрял. Хората си плащат сметките за ток, вода, телефон, данъците и нищо повече”, коментира Янкова.

Според нея докато ГЕРБ не се вслуша в БСП като най-голямата опозиционна партия, проблемите ще се задълбочават.

Кметовете все по-трудно намират начини за изпълнение на европроектите. Собствените приходи са на минимум, а това води до сериозни проблеми за местните власти”, заяви Янкова.

Вирни се горе