Поздравителен адрес

Поздравителен адрес

СКЪПИ СМОЛЯНЧАНИ,

РОДОПЧАНИ,

Преди 103 години – на 20, 21 и 22 октомври, бойците от 21-ви Средногорски полк, водени от полк. Владимир Серафимов, с щикове и куршуми извоюват нашата свобода и позволяват на Среднородопието да влезе в пределите на майка България. Подвигът на тази малка българска армия, подкрепяна от жителите на този край, с жертвите, осеяли подножието на връх Кавгаджик, го превръщат в Родопската Шипка.

На 21 октомври, Община Смолян празнува най-големия си празник – Освобождението от османско иго и дава клетва да служи на род и родина по параметрите на полковника от Свежен. На оня балкански исполин, рискувал своя и на войниците си живот, и оставил един завет -"Не мога да оставя на турците селата, които вчера ме посрещнаха като освободител". Няма грам колебание, въпреки че има заповед за отстъпление, въпреки че е наясно, че няма да дочака помощ от никъде и е оставен единствено на силата на своето оръжие и дух.

Днес за пореден път ще сведем глави пред костницата на паметника, вдигнат от благодарните родолюбци, още приживе на командира на 21Средногорски полк и ще дадем оценка за свобода, която са ни завещали. Ще си припомним колко скъпа е кръвта на войните, спасили от клане и поругаване мирното население и поели вместо него куршумите на врага. Мъжество, което само достойните могат да проявят. Поклон пред тяхната памет!

Скъпи съграждани – да опазим душите си от разединение!

Да влагаме усилията си за онази Родопа, в която живеем и която искаме да завещаем на децата след нас!

Честит празник!

ДОРА ЯНКОВА – НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ

КОАЛИЦИЯ „БСП – ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“ В СМОЛЯНСКИ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН

Вирни се горе