До края на годината нови касови апарати

 До края на годината нови касови апарати

Сменят над 400 000 касови апарати в страната! Данъчните се натъкнали на манипулиран софтуер. С него се изтрива информация или изобщо не се отчитат продажби, а на клиентите се връчват фалшиви касови бележки

В опитите си да се преборят със сивата икономика и укриването на обороти финансовото министерство и НАП готвят промяна, съобщава Трафик Нюз. Според нея до края на тази година трябва да бъдат подменени всички над 400 000 касови апарати в страната.

Новината изненада депутатите от бюджетната парламентарна комисия и нейния шеф Менда Стоянова. Вчера те гласуваха за второ четене безобидни промени в Закона за митниците, свързани с административната реформа и премахването на някои хартиени удостоверения, които фирмите трябва да представят пред митническите органи, пише “Сега”. Според промените се въвеждат нови изисквания към софтуера, с който в търговските обекти се управляват продажбите.

Декларираната цел е да се прекратят възможностите за манипулиране на устройствата и укриване на обороти. НАП ще поддържа публичен списък с предварително одобрени програмни продукти и няма да се позволява на търговците да използват софтуер извън този списък.

Причина за промените е, че данъчните инспектори се натъкват все по-често на манипулиран софтуер, чрез който се укриват оборотите на търговците. С него се изтрива информация или изобщо не се отчитат продажби, а на клиентите се връчват фалшиви касови бележки.

“Следва да се има предвид, че броят на обектите е със сигурност по-голям, тъй като повечето одобрени типове електронни касови апарати с фискална памет позволяват работа и в режим “фискален принтер”. Към момента обаче не може да се даде оценка за разходите, но те ще са съществени”, посочват вносителите от Министерството на финансите.

Вирни се горе