Димчо Михалевски: Реконструкцията на главните пътища в Родопите е пред провал

Димчо Михалевски: Реконструкцията на главните пътища в Родопите  е пред провал

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция пътна инфраструктура (АПИ) носят отговорността за загубеното финансиране на проекта за строителство на граничния път Горна Арда- Паранести, обяви в Смолян депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Той обясни, че проектът е бил на общините Смолян и Кавала, но граничните пътища и трансграничното сътрудничество са приоритет на МРРБ, което трябва да приоритезира отварянето на границите в страната. Според депутата, бивш зам.-министър на МРРБ, причината проекта за туристическата пътна връзка в сърцето на Родопите да се провали е „елементарно действие“ от страна на МРРБ, което вкарало още два проекта по програмата Европейско териториално сътрудничество България – Гърция, касаещи рехабилитацията на пътя Чепеларе- Соколовци и малката звезда в Харманли. Според Михалевски това е натоварило програмата за пътно строителство, която е нямала достатъчно средства за строеж на граничното трасе. Михалевски припомни, че през 2008г. е било осигурено финансиране за отсечката Чепеларе – Соколовци от Националния фонд, обезпечен със 100 млн.лв., които правителството е прибрало.

Михалевски даде лоша оценка и за изпълнението на проекта за рехабилитация на главен път Чепеларе- Асеновград. По думите му шосето е в безобразно състояние и ще повлияе на зимния туристически сезон. Според него е нелогично и грешно решението едно шосе да се ремонтира от две места- от към Чепеларе и откъм Асеновград. Михалевски обясни, че ремонта на главния родопски път е тръгнал предизборно, без да има нужното финансиране. Анализите сочат, че от заема, с който пътят се прави, годишно може да се ползват по 180 млн.лв. Като сумата се раздели за всички пътища, които се ремонтират с този пакет излиза, че главната пътна връзка на Смолян ще се ремонтира 7 години. Михалевски прогнозира и провал в рехабилитацията на пътя Пампорово- Смолян- Девин. Към днешна дата изпълнението на проекта е 18%, а по график до Коледа ремонта трябвало да бъде на почти 90%, т.е. в завършено състояние. Депутатът отправи питане и какво се случва с проектите за строителство на язовир „Пловдивци“, геотермалната вода в Златоград, както и каскада „Горна Арда“, за които в последно време не се прави нищо и най-вероятно ще се провалят.

Михалевски припомни, че по времето на тройната коалиция годишно са построени и рехабилитирани по 6300км. държавни пътища, плюс проекти за ремонт на още 3000км. В момента според бившия зам.-министър се правят по около 300км. Една от причините за това според него е, че правителството на ГЕРБ е първото, което краде приходите на държавата. Признак за това е оскъпяването на магистрала „Люлин“ с 60 млн.лв. и „Дунав мост 2“ 80 млн.лв.

Вирни се горе