Димчо Михалевски призова социалният министър да спре дискриминацията за хората с увреждания в Смолянско

Димчо Михалевски призова социалният министър да спре дискриминацията за хората с увреждания в Смолянско

Смолянският депутат от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски направи питане към министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов относно дискриминацията към хората с увреждания в Родопите. По време на днешния парламентарен контрол депутатът запита от трибуната на Народното събрание, защо инвалидите в Смолянска област са поставени в неравностойно положение и не могат да ползват конституционното си право на безплатни пътувания.

Депутатът припомни, че правителството е орязало тези социални права на хората в планината, като е приело правото на безплатното пътуване да се осъществява само с влак, какъвто в Смолянско няма. Михалевски посочи, че безработицата в Смолянско е над 22%, а хората в неравностойно положение са най-потърпевши от кризата и са с ограничени възможности, съобщиха от партията . “Инвалидите в Родопите са дискриминирани относно правата си и за това трябва да бъдат компенсирани, като им се даде възможност на безплатно пътуване с автобус”, настоя народният представител. Министър Младенов обясни, че за всеки случай се подхождало индивидуално. Михалевки заяви, че ще бъде сезирана и Комисията за защита от дискриминация, тъй като политиката спрямо хората с увреждания в Смолянско е равностойна на геноцид.

Михалевски бе потърсен за съдействие по проблема от Съюза на инвалидите в община Баните, които се оплакаха,че са ограничени правата им за безплатно пътуване, а заради безпаричието и огромната инфлация нямат възможност да пътуват и да се лекуват във вътрешността на страната.

Вирни се горе