Димчо Михалевски: Предложеният закон за публичните финанси на общините е крайно ограничителен

Димчо Михалевски: Предложеният закон за публичните финанси на общините е крайно ограничителен

С над 1,6 млрд.лв. са намалени плащанията към българските общини от началото на мандата на ГЕРБ, което е основна причина за проблемите на местните власти. Това обяви депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски, който взе участие в “Деня на диалога”, който се проведе в сградата на община Смолян. Михалевски изрази съжаление, че проведеният форум е претърпял провал, тъй като в него взеха участие единствено депутатите от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов, кметовете на Смолян и Чепеларе, както и зам.-кмета и председателят на Общински съвет – Баните. На заседанието присъства и Симеон Петков – експерт от Националното сдружение на общините в Република България, който представи приоритетните въпроси, които трябва да се обсъдят между представителите на общините и депутатите от дадените региони. Това са Закона за публичните финанси на общините, бюджета на общините за догодина, както и промените във ВиК-сектора.

Михалевски посочи, че докато през 2008 г. за българските общини са отделяни 36% от БВП, сега се разпределят едва 14,5%, което се изчислява на 1,6 млрд. лв., които никoй не знае как и къде се разпределят, обявиха от пресцентъра на БСП. Михалевски подчерта, че редица общини не могат да изпълняват функциите си без да трупат дефицит. Той отбеляза, че е нужно правителството да предостави нови данъчни плащания за общините като предостави част от икономическите постъпления от ДДС, Данък общ доход и др. Михалевски информира, че е нужен специален закон за планините, какъвто БСП разработва с експерти от 6 месеца. За да бъде факт обаче, депутатът призова за обединение около няколко основни приоритета, които да се разпишат в срокове.

Според него най-сериозният проблем е обезлюдяването на Родопите и слабата икономическа активност. Депутатът алармира, че се готви изземване на редица конституционни права на общините, както и опасността да се блокира изпълнението на проектите с европейско финансиране. “Решението, дълговете на общините да не са повече от 15% спрямо местните постъпления е опасно, тъй като така администрациите няма да могат да ползват заеми за реализация на големи проекти с европейско финансиране”, категоричен бе народният представител. Според него трябва да се избере най-оптималният процент за поемане на определени кредити спрямо бюджета, като заемите за проекти бъдат извадени от този вид задължения. По думите му не бива по-малките общини да бъдат наказвани, тъй като Столична община е с най-големите дългове в страната – над 400 млн.лв., което е около 50% от всички общински задължения.

Михалевски предложи решение и за друг сериозен проблем за родопските общини – недостатъчното финансиране и породените задължения от това за зимно поддържане. Депутатът заяви, че е нужен фонд с финансови резерви, който да покрива извънредните разходи за региони с тежка зима. Освен това, специално за планините трябва да отпадне и критерият за плащане на километър, тъй като условията в планините и полето са различни и не бива да се плаща по един стандарт. По отношение на водния сектор, депутата изрази съжаление, че реформите са спрели, а създадените Водни асоциации между общините и държавата са безполезни. “Целта на тези дружества бе да направят анализи за състоянието на ВиК –сектора, да се изготвят проекти и да се поставят приоритети, за да се решат проблемите на хората. “Сега се готвят нови реформи, които ще създадат проблеми със собствеността, с управлението, а малките общини ще са безгласни букви, тъй като те няма да имат право на глас”, заяви Михалевски. Той прогнозира, че заради бездействието на държавата и асоциациите в последните 3-4 години има опасност страната ни да връща огромни средства за проектите, финансирани от Оперативна програма “Околна среда”. “Изплатеното ДДС с пари от проектите е като бомба със закъснител, тъй като това е недопустим разход и при мониторинга, който е в продължение на 4 години ще се окаже, че редица общини ще трябва да връщат огромни средства, внесени в бюджета”, посочи депутатът.

Вирни се горе