Димчо Михалевски: На есен внасяме Закон за планинските региони

Димчо Михалевски: На есен внасяме Закон за планинските региони

През есента в пленарна зала ще влезе за обсъждане дългоочакваният закон за планинските региони. Това обяви депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски,съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите му законът е особено необходим за планинските общини в страната, тъй като в момента те са дискриминирани и ограничени. Депутатът обясни, че хората в планинските региони имат нужда от по-специфична държавна политика и грижа, които са отразени в законопроекта. Важно място в него ще има допълнителноти заплащане за не облагодетелствани региони, както и понятието защитени болници, които да се дофинансират, заради сложния район и релеф, в който работят.

Михалевски добави, че управлението на ГЕРБ за три години е допринесло за утежняване на живота в планините, вследствие на което безработицата е достигнала рекордни нива, а обезлюдяването се е взривило. Той припомни, че през 2008г. в кабинета на Станишев безработицата е била рекордно ниска – 5,6%, а сега е 12%, а в област Смолян на 1 май е била 22%, което е абсолютен рекорд за страната. За три години са изгубени 330 хил. работни места. Над 3,5 млрд. лв. от фискалния резерв са изхарчени, а до края на управлението на ГЕРБ новите кредити ще възлизат на 6 млрд. лв., което означава, че държавата всяка година ще трябва да плаща по още 100млн.лв., за да се изплащат борчовете, които ще остави ГЕРБ.

„Грижа ме е какво ще правим след ГЕРБ”, подчерта депутата и припомни, че всички предишни правителства досега са работили за повишаване на доходите, намаляване на дълговете и трупане на резерви – бели пари за черни дни. „За три години ние сме свидетели на замразени доходи, закрити болници, училища, разбита инфраструктура, мизерстващ народ, затова не бива да си мерим магистралите, а да се замислим какво управление ни е нужно”, изтъкна още инж. Михалевски. Той добави, че общините в България са притиснати, а държавните плащанията към тях са намалени с 1млрд. лв.

Депутатът цитира данни за общините в област Смолян, според които при Станишев са давани по 130 млн.лв. от държавата, а за миналата година сумата е била 84 млн. лв., т.е. с 35% по-малко. Показателно за грижата на държавата към региона са и средствата на глава от населението. В последната година на Тройната коалиция, на глава родопчанин са отпускани по 1078лв., а сега 705лв. В Девин през 2009г. на човек са се падали по 1157лв, а сега 677лв., т.е. държавата дава на Девин три пъти по-малко. Михалевски обясни, че причините за това са няколко, като основната е непредвидимостта на държавата, която отблъсква инвеститорите, а от там пада производството. Минимум 3 млрд. лв. пък изтичат в сивата икономика, контрабандата на цигари, алкохол и горива, които се покровителстват от правителството.

Михалевски добави, че на фона на тежкият живот в Смолянско са спрени проектите за ремонт на три важни пътни отсечки Пампорово- Смолян, Смолян- Стойките и Смилян – Рудозем, които лишават региона от туристи и нормален достъп, особено за лекарска помощ, от което жителите на Девин, Борино, Доспат и Рудозем ще пострадат допълнително. Депутатът отбеляза още, че след ликвидирането на земеделието и картофопроизводството в Смолянско, е на път да се удари и животновъдството, тъй като предстои да се приеме закон, според който, стопаните, нерегистрирани като земеделски производители няма да имат право на държавна ветеринарна помощ.

Вирни се горе