Димчо Михалевски: Каскада "Горна Арда" тръгва в края на 2013 година, но с един язовир,а не три

Димчо Михалевски: Каскада "Горна Арда" тръгва в края на 2013 година, но с един язовир,а не три

От три планирани язовира в каскада “Горна Арда” ще се изгради само един. Това обяви народният представител от “Коалиция за България” инж.Димчо Михалевски. Той обясни, че според плановете на главния инвеститор EVN към края на 2013г. може да започне изграждането единствено на язовир “Китница” от каскадата, който ще е изцяло на територията на област Кърджали.

Според обновеният проект в бъдеще може да се изгради и язовир “Мадан”, който на този етап не влиза в плановете заради скъпоструащото трасе Смолян- Кърджали, което ще трябва да се изгради наново, тъй като сега съществуващото ще остане на язовирното дъно. Михалевски добави, че според плановете язовир “Сърница” отпада, тъй като няма да е ефективен. “При всички положения каскада “Арда” ще може да започне да се изгражда не по-рано от края на 2013г. и то само с един язовир. “Мадан” ще остане за “по-добри времена”, отбеляза депутатът.

Той добави, че преди да започне реализацията на мащабния проект държавата трябва да има гаранция от страна на строителя, че преди язовирът да бъде готов, най-напред трябва да е готова съпътстваща инфраструктура като пътища, за да не се повтаря грешката от “Цанков камък”, който изправи “на нокти” Девинския регион, който бе заплашен да остане без път към Пловдив след като язовирът бе пуснат в експлоатация.

Михалевски изтъкна също и нуждата от разговори с инвеститорите, за да може да бъде обособена квота за работници от Смолянска и Кърджалийска област, за да се намали безработицата и в двата региона.Това ще е особено важно за смолянските общини Мадан, Рудозем, Баните и Неделино, чиято единствена надежда за съживяване е каскадата.

Вирни се горе