Димчо Михалевски: Готви се тотално орязване на малките общини в България

Димчо Михалевски: Готви се тотално орязване на малките общини в България

Правителството на ГЕРБ готви поредното орязване на общините в България, обяви депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Той обясни, че управляващите замислят избираеми по Оперативна програма “Регионално развитие” да бъдат едва 54 общини, в които да бъдат разпределени 2 млрд.евро по проекти, а всички останали общини да бъдат избираеми единствено по Програмата за развитие на селските райони, чийто бюджет е 500 000 млн. евро, съобщиха от партията.

Според Михалевски ГЕРБ съвсем избираемо ще включват общини, в които да наливат европейски пари и да “чакат служебна победа” на поредицата от предстоящи избори. “По този начин едни региони в страната ще се развиват, а останалите ще потъват все повече, тъй като Оперативна програма “Регионално развитие” е мощен финансов инструмент за изграждане на инфраструктура”, посочи Михалевски. Според депутатът от Левицата, ГЕРБ е първото правителство, което дели кметовете на “наши и ваши”. Пример за това е, че кметове на ГЕРБ са получили допълнителна субсидия от 100 млн.лв., разпределени от министърът на финансите. В област Смолян единствените общини, получили “партийна благословия” са Смолян, Златоград и Чепеларе. “Можем да сме сигурни, че подобно разделение се готви и с европарите", категоричен бе депутатът. По думите му по този начин се създават предпоставки за тотално изселване на младите хора към големите градове, които се “задъхват”.

Михалевски съобщи още, че готви официално питане до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов във връзка с продължаващата порочна практика държавата да организира огромни търгове за дървесина, които облагодетелстват определени фирми. “Сега се готви търг за 140 000 куб.м. дървесина в Благоевград за сумата от 7 млн.лв. По този начин се ощетяват малките фирми, които не могат да извадят подобен ресурс”, заяви депутатът. Михалевски ще пита Найденов и за повишените цени на дървата за огрев, както и за съмнителните сделки за продажба на земя от държавния фонд с компесаторни записи. Михалевски посочи, че само в област Смолян ще бъдат продадени 1500 декара на цени от около 12ст. на кв. м., което е скандално, допълниха от партията.

Вирни се горе