Димчо Михалевски: ГЕРБ води целенасочена политика за приватизация на здравеопазването у нас

Димчо Михалевски: ГЕРБ води целенасочена политика за приватизация на здравеопазването у нас

Правителството на ГЕРВ води целенасочена политика за закриване на общинските и държавни болници с цел приватизация на здравеопазването в страната, като инструмент за финансиране на частни инвестиции в сектора с пари на народа. Това заяви на пресконференция в Смолян депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Той обяви, че БСП подкрепя готвените протести на жителите на Девин, Борино и Доспат, които готвят гражданско неподчинение на 12 декември, заради липсата на решение за разкриване на девинската болница.

Михалевски заяви, че за три години ГЕРБ е ликвидирало три болници в област Смолян, а причината за това е сериозното намаляване на финансирането от страна на държавата и прекомерното увеличение на медицинските стандарти, което води до по-малко дейност за болниците. Михалевски показва статистически данни, според които финансирането от държавата за здравните заведения в Смолянско е намалено с 1/3, спрямо това, което е осигурявало правителството на Тройната коалиция. Депутатът очерта и друга негативна тенденция. В момента масово медицинската дейност в региона се съсредоточава в МБАЛ- Смолян, която извършва 75% от здравните грижи в областта, при 60% през 2009. „Това ще доведе до сериозни последствия, като има опасност болниците в Мадан и Златоград също да фалират”, предупреди инж. Михалевски.

За пример той изтъкна, че финансирането на МБАЛ- Мадан е намалено с 43%, а за Златоград с 34%. Социалистът посочи, че основна причина за кризата за здравеопазването у нас е спряната субсидия за общински болници, която БСП ще възстанови след като дойде на власт. Михалевски бе категоричен, че все повече частни болници изземват дейностите на държавните и общински болници. По този начин те източват огромен финансов ресурс, който се събира от гражданите. „Защо ние трябва да плащаме инвестициите за частни болници. Защо за Девин няма 2млн.лв., с които болницата да заработи, а в новата частна болница в столицата -„Софиямед” наляха 10 млн.лв. предварително”, запита инж. Михалевски. Той призова министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и шефката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова да се вземат спешно в ръце и да решат проблема в Девин. „БСП ще отвори болницата, като дойде на власт, но няма смисъл да чакаме още 7 месеца”, подчерта депутатът. „Община Девин изпълни поетите ангажименти за болницата, сега е ред на правителството, което не е изпратило дори писмо на девинчани, за да ги уведоми какво прави по проблема”, категоричен бе Михалевски. Той нарече извращение отстраняването на общинския лидер на ГЕРБ- Девин Дияна Чаушева, която е отстранена от поста, защото е изказала позицията си за болницата. Той настоя Министерството на финансите да отпусне 1.8 млн.лв. заем за Девин, с които да се разплатят дълговете на затворената болница.

Михалевски бе категоричен, че ГЕРБ носи вина за здравеопазването в България и предрече, че общинските болници ще затварят една по една. Пример за това е откровението на министър Атанасова, че над 80% от болниците са със сериозни задължения, което показва липсата на качествено управление на държавата. „Ясно е, че правителството не иска да има общински болници, защото от ресурса за здраве изтичат огромни потоци за частни болници”, подчерта народният представител. Общинският председател на БСП- Девин Николай Мартинов заяви, че 1/3 от област Смолян е без здравеопазване, което е равно на геноцид. „Ние не приемаме решението да се разкрие филиал на МБАЛ- Смолян в Девин, защото няма уверение, че ще се разкрият 4 отделения, което е основното ни искане, за да се осигурят минимум здравни услуги”, заяви Мартинов, който е и общински съветник в общинския съвет. Според него твърдението, че МБАЛ- Смолян е финансово стабилна е лъжа, която управляващите лансират за всичко, което се ръководи от ГЕРБ. По думите му областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков също носи вина за финансовия колапс на Девин, тъй като е предоставил на частна фирма пещерата „Дяволското гърло”, която е носила около 250 000лв. годишно на общината, с които е можело да се изплатят заплатите на лекарите. „Това, което се случва в Девин е гавра с човешките животи”, категоричен бе Мартинов.

Лидерът на БСП- Доспат Михаил Танев посочи, че зимно време пътят от Доспат до Смолян се взема за 3 часа, което е много дълго време за пътуване на болни. Липсата на болница е влошило здравния статус на цялата община, тъй като на никои не му се пътува толкова далеч, а и хората нямат пари.

Вирни се горе