Димчо Михалевски: Два завода в Родопите ще превърнат планината в рай за картофопроизводството

Димчо Михалевски: Два завода в Родопите ще превърнат планината в рай за картофопроизводството

Кръгла маса за проблемите и бъдещето на картофопроизводството в Родопите ще организира депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски.

Той обясни, че форумът ще се проведе в периода около 15-18 май, като идеята е на едно място да се съберат представители на правителството, общините, научните среди и производители, за да се изготви общ план за бъдещето на отрасъла, който е ключов за планината. „Идеята ми е да приемем конкретни мерки, а не само да записваме добри пожелания, защото положението е тежко”, отбеляза инж. Михалевски, който се занимава с проблемите на картофопроизводителите вече година. Депутатът отбеляза, че в момента няма никаква стабилност за пазара на родопските картофи и докато миналата година са се изкупували на 1лв. за килограм, сега се тъгуват по 20-25ст., което е убийствено за производителите и не случайно стотици тонове в Смолянско залежават.

Михалевски обясни, че е провел редица срещи с представители на Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд земеделие, търговци, но резултатът е почти никакъв защото бюрокрацията е тежка. По думите му е загърбен подхода при картофопроизводството – липсват учените, които да селектират най-добрите семена, липсват големите картофохранилища, които да предложат най-добрите условия за съхранение, няма ги сдруженията на производителите, а пазара е залят с полски картофи на ниска цена.

В същото време полските картофи са с ниско качество, без вкус, а ниската цена се дължи на факта, че в Полша от 1 декар се добиват по 6-7 тона картофи, но със съмнително качество. Депутатът бе категоричен, че държавата може да се намеси и да инвестира в два завода за преработка на клубените в района на Девин и Златоград, които да поемат продукцията от Родопите. За това пари можело да се отпуснат от Държавен фонд „Земеделие”, от където в момента отделят субсидии, които обаче не стигат до родопските фермери.

В заводите ще има и научни работници, които ще дават съвети на производители и ще контролират сортовете за максимална производителност и качество. „Само така ще можем да гарантираме бъдеще на отрасъла. Ако не вземем мерки цялата планина ще се обезлюди, защото няма да има поминък”, категоричен бе Михалевски. Според него има и други механизми по отношение на пазара, защото тезата, че сме открит пазар за внос е неправилна.

Вирни се горе