Димчо Михалевски: Държавата трябва да подпомогне спешно производителите на тютюн с пропаднала от сушата реколта

Димчо Михалевски: Държавата трябва да подпомогне спешно производителите на тютюн с пропаднала от сушата реколта

Държавата да подпомогне финансово производителите на тютюн чрез Държавен фонд “Земеделие” заради пропадналата реколта тази година. Това предложи народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски на земеделският министър Мирослав Найденов, на проведеният в Гоце Делчев Консултативен съвет по тютюна, организиран от Министерството на земеделието и храните. Михалевски заяви, че заради сушата тази година добивите от ориенталски тютюн са с около 50% по-малко, като има и много пропаднали площи, чийто стопани няма да вземат нито лев. Михалевски подчерта, че трябва спешно да се отпусне еднократна финансова помощ за производители, чиито площи са изцяло пропаднали заради неблагоприятните условия, както и на производителите, с 50% по-слаби добиви.

На заседанието инж. Михалевски предложи още да се създаде Международна асоциация на страните, производителки на ориенталски тютюни, на принципа на ОПЕК, която да отстоява интересите на производителите и да гарантира стабилност и перспектива на световно ниво. Михалевски припомни, че от месеци БСП е предупреждавала, че България може да се раздели с производството на ориенталски тютюн, заради Рамковата конвенция за регулиране на тютюна на Световната търговска организация. “Ориенталският тютюн е много важен за България, тъй като представлява 3/4 от продукцията у нас и дава работа на 200 000 българи”, подчерта Михалевски. Той добави, че сега е много важно страната ни да използва момента не само, за да защити правото да произвеждаме ориенталски сортове, но и да защити по-големи квоти. Той предложи МЗХ в много спешен порядък да направи разработка за влиянието на този вид култури върху икономиката на държавата, и обратното – какво ще се случи, ако не произвеждаме ориенталски сортове.

След срещата министър Найденов пое ангажимент да напише писмо до еврокомисарите по земеделие и здравеопазване и да изложи българската позиция в защита на ориенталския тютюн.

Вирни се горе