Детските влогове без данък лихви

Детските влогове без данък лихви

Новият данък върху доходите от лихви остава само за срочните депозити и влогове. Начислените по тях лихви след 1 януари 2013 г. ще се облагат с 10%. Разплащателните сметки и безсрочните спестовни сметки, включително детските влогове, ще бъдат изключени от прилагането на налога.

Това предвиждат окончателните редакции на работната група в парламента по промените в данъчните закони, които ще бъдат внесени за второ четене в бюджетната комисия, съобщава СЕГА.

Според първоначалния вариант изключение бе предвидено само за разплащателните сметки. Както Дир.бг писа пръв, това оставяше неяснота за детските влогове и други банкови продукти. Проблемът бе особено сериозен при детските влогове, тъй като би се стигнало до това данъчнозадълженото лице да е непълнолетно.

Между първо и второ четене е отстранен и проблемът около декларирането на доходите от лихви по депозити. С изрични текстове те се изключват от годишната данъчна основа и няма да се декларират пред НАП.

Комисията ще обсъди и алтернативни предложения на опозицията за отмяна на налога или въвеждането на необлагаем минимум, но шансовете за успех не са големи, според СЕГА.

Вирни се горе