Депутатите забраниха отстрела на мечки

Депутатите забраниха отстрела на мечки

800 мечки тормозят българските села. Вместо да защитят хората обаче на извънредно заседание на земеделската комисия депутатите „защитиха" правата на мечките.

Шефката на комисията Десислава Танева обясни, че е решено да отпадне квотата за отстрел на мечки. Ловуването на мечки се извършва като изключение по заповед на министъра на земеделието, когато са налице изрични условия, уредени в Закона за биологичното разнообразие, когато има опасност от застрашаване живота на хората, на добитък, на насаждения, поясни Десислава Танева.

Преди година депутатите приеха законови промени, с които се разрешаваше минимална квота за отстрел на мечки. Сега, само когато има опасност за живота и сигурността на обществото по съответната процедура ще се допуска отстрел. Оказва се, че квотата за лов на мечки противоречи на европейска директива.

По думите на Танева за времето, в което е имало квота не е убита нито една мечка. Хората са по-маловажни от мечките, възмутен е националистът Венцислав Лаков. Безчинствата на мечките в Родопите и в Стара планина са наистина много опасни и е въпрос на време да се стигне до смъртни случаи, смята той.

Атакистът е притеснен, че ще се увеличи популацията на мечки у нас. В земеделската комисия на НС имало и атрактивни предложения за противодействие на мечките – на бабите да се раздават спрейове, а на специален сайт да се препоръчва какви мерки да предприемем ако ни нападне мечок.

Вирни се горе