Депутати от ГЕРБ се срещнаха с девинчани заради затворената болница

Депутати от ГЕРБ се срещнаха с девинчани заради затворената болница

По инициатива на общинските съветници от местната структура на ГЕРБ в Девин се проведе общоградска среща за проблемите в Общинския съвет и болницата в града, която е затворена от една година. На форума присъстваха евродепутатът Владимир Уручев, народните представители от ГЕРБ Недялко Славов и д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия към парламента. Срещата бе открита от общинският ръководител на девинската партийна структура и съветник от ГЕРБ Диана Чаушева. Пред жителите на Девин тя заяви, че дебатът е провокиран от обещанието им, че ще информират населението за всяко тяхно действие и решение. За затворената болница Чаушева подчерта, че това е грижа на общинското ръководство, което вече седем месеца не прави нищо. А засегнати от проблема са жителите на три общини – Девин, Борино и Доспат.

„Безхаберието на общинското ръководство в Девин, което е оставило без наблюдение и одит нещо, което е нейна собственост, доведе до ситуация здравната институция да натрупа огромни дългове и да спре работа“, посочи д-р Дариткова. „Когато видях какво е положението на болницата, положихме максимални усилия тя да бъде включена в проект за преструктуриране, но проектът беше загубен“, обясни тя. След това община Девин е била включена като резерва за кандидатстване по програма на МРРБ. Но и до днес няма подаден проект. По думите на Дариткова съществен пропуск е, че не е сключен договор със Здравната каса. „Заведохме кмета на общината при министъра на финансите, за да покаже оздравителната програма на лечебното заведение, но икономистите оцениха, че тя не е достатъчно сигурна и затова нямаше последващи действия. Нямаше ответна реакция и от страна на Общинския съвет, който да стои зад тази програма.

Всички тези наглед дребни недогледани детайли попречиха общите ни усилия да доведат до успех“, сподели депутатът. Д-р Дариткова изрази притеснение, че са останали много малко възможности за решението на казуса с девинската болница. Тя призова местната общност към обединение на силите за съживяване на зравното заведение, за да не станат проблемите още по-сериозни.

Сходна позиция изрази народният представител Недялко Славов. Той заяви, че всички въпроси, свързани с функционирането на здравното заведение, трябва да се разрешават от общината, защото тя е собственик. „От тук нататък идва нашата политическа подкрепа и аз ви уверявам, че ние и до момента сме полагали усилия , надвишаващи нашите възможности, съзнавайки колко е важна болницата за западния регион от Смолянска област. Тази подкрепа я декларираме за пореден път, но не виждаме протегната ръка от страна на общината и ОбС, които са влезнали в едно дребнотемие и се занимават с неща, които не са толкова съществени, колкото проблема със здравеопазването“, смята Славов. Той призова гражданите, като коректив на ОбС да бъдат по-активни, за да се стигне до очаквания консенсус, необходим за разрешаване на проблемите в Девин, свързани със здравеопазването и напрегнатата ситуация в местния парламент .

Гражданите в залата питаха кой е отговорен за оздравителната програма на болница и искаха конкретните имена на хората, които са се облагодетелствали от нея и са довели местното лечебно заведение до това състояние. Много от тях негодуваха срещу некомпетентното управление на Цветалин Пенков и поискаха нови избори. Девинчанка изрази мнение, че болницата не функционира, защото се намира на много стратегическо място, където минава тръбопровод за топлата вода и според нея има апетити за изграждането на балнесанаториум. Диана Чаушева попита как смятат колегите от ОбС да покажат пред населението, че ще обединят усилия, след като общинският съветник от ДПС Младен Исаев е предложил комисията по здравеопазване да се закрие и да стане част от комисията по образование. Тя заяви, че всичко в момента е в ръцете на новото мнозинство, образувало се в местния парламент – от съветниците на ДПС, РЗС и по един отцепник от коалиция „Обединени за общината“. „От тях зависи дали кметът ще продаде болницата или ще я запази като общинска и ще търси възможност за нейното отваряне“, допълни Чаушева.

Според евродепутата Владимир Уручев въпросът никога няма да се реши, ако хората не излязат и не заявят позициите си. „Аз съм оптимист, че ще се постигне решение за болницата, защото виждам енергия. Но въпросът е да стане навреме и да стане по един цивилизован начин“, заяви представителят на ЕП. Уручев обеща пред присъстващите, че ще запознае лично премиера Бойко Борисов с проблема за девинската болница.

Гражданите в залата взеха решение да дадат на общината и новосформираната коалиция в ОбС 15 дена, за да се справят с проблема. В противен случай „Да си заминават“, отсякоха те.

Вирни се горе