Депутати и общински съветници от ГЕРБ откриха учебната година

Депутати и общински съветници от ГЕРБ откриха учебната година

Народният представител д-р Даниела Дариткова откри новата учебната година в ГПЧЕ „Иван Вазов” в Смолян. На церемонията присъстваха още общинският съветник от ГЕРБ и зам.-председател на училищното настоятелство Костадин Каранълков, Росица Караджова – общински съветник и преподавател в езиковата гимназия, много бивши възпитаници, родители и приятели на учебното заведение. След тържественото издигане на българския трибагреник под звуците на националния химн, депутатът д-р Даниела Дариткова поздрави присъстващите по случай празника. „Този ден за всички нас – учители, ученици, родители е натоварен с много емоции и очаквания. Затова търсим символите и залозите на успеха, виждаме ги в днешния ден на Вярата, Надеждата и Любовта“, каза Дариткова. Тя се обърна и към учениците с надежда, че са се завърнали отпочинали, помъдрели и пораснали, готови за усърдния труд през новата учебна година и ги насърчи максимално да се възползват от възможностите, които им дава Гимназията за преподаване на чужди езици. „Аз вярвам, че вие сте направили правилния избор на учебно заведение, защото именно познанието на езиците ще отвари вратите на света пред вас и се надявам да помните, че със знанието започва всичко. Нека това да бъде вашата мотивировка за тази учебна година“, подчерта депутатът. На преподавателите Дариткова пожела да не ги напуска съзнанието за мисията, която имат – да подготвят бъдещето на българската нация. „Нека с общи усилия подготвим нашите деца да бъдат хармонични личности с правилната ценностна система, която ще им позволи да направят най-точния и верен избор в живота“, допълни народният представител.

В словото си към ученици, учители и родители директорката на гимназията Румяна Харадинова каза, че тази година 97 осмокласници пристъпват за първи път прага на езиковата гимназия, в която като профилиращи и свободно избираеми предмети се изучават английски, немски, испански и руски език.

Тя подчерта, че учениците от випуск 2012 са приети по предпочетените от тях специалности – 10% продължават във висши учебни заведения във Великобритания, САЩ и Германия, а 80% са приети в български висши учебни заведения. Харадинова заяви, че гимназията е готова за откриване на учебната година, като в голяма част от класните стаи има промени, съобразени с желанията на учители и ученици.

Народният представител Недялко Славов присъства на откриването на новата учебна година в две мадански училища – СОУ “Отец Паисий” и Професионална гимназия “Васил Димитров”. Пред учениците и учителите на гимназията Славов заяви, че за него е чест да бъде в едно от най-авторитетните училища в областта, което се гордее със своите възпитаници, дали огромен принос за развитието на минната промишленост, която е най-важният отрасъл за родопските общини. „За съжаление преходът даде сериозния си негативен отпечатък върху рудодобива и днес в училището няма минни специалности.

Сигурен съм обаче, че последните добри събития, които се случиха с „Горубсо“ в Мадан, с разработването на новите находища Върба, Печинско, Шахоница, ще бъдат причина за възраждането на образованието в областта на минното дело“, подчерта Славов. Той пожела на всички ползотворна и успешна учебна година, съпътствана с радост и добри резултати.

Общинските съветници от ГЕРБ и членове на комисията по образование,култура, вероизповедания, младежта и спорта също уважиха тържествата по случай откриването на новата учебна година. Тежкоатлетката Милка Манева посети СОУ “Отец Паисий” – Смолян, Борислав Георгиев бе поканен в ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в село Смилян, а Елин Лилов участва в тържествата на ОУ “Юрий Гагарин” – кв. Каптажа.

Вирни се горе