Депутатът от ГЕРБ Недялко Славов подкрепи две сериозни промени в закона за горите

Депутатът от ГЕРБ Недялко Славов подкрепи две сериозни промени в закона за горите

Две сериозни промени в Закона за горите подкрепи депутатът на ГЕРБ от Смолянска област Недялко Славов.

„Считам, че е абсолютно адекватна и обоснована промяната, с която стълбовете за изграждане на лифтове и влекове, както и стълбовете за друг въздушен транспорт ще се третират наравно със стълбовете от електропреносната мрежа. Така на практика се създава възможността и спрямо тях да се прилага режимът за право на строеж в горския фонд, без да е необходима промяна на предназначението”, заяви Славов по време на първото четене на промените в закона. По думите му това е справедлива промяна, това е режимът, който е най-подходящ, имайки предвид конструкцията на съоръженията, техния сравнително лесен и бърз монтаж и демонтаж. Заради това според Славов е редно и обособяването на зоните за тяхното обслужване да става по по-облекчен начин. Той смята, че е справедливо и ски-пистите да бъдат включени към териториите, за които се учредява право на строеж без промяна на предназначението.

По мнението на депутата тези промени ще насърчат инвестициите в ски съоръжения, ще спомогнат за разрастването на ски-курортите ни и те ще станат по-атрактивни, по-предпочитани, ще се създадат възможности за по-сериозна посещаемост от местни и чуждестранни туристи, по-трайна и голяма заетост. „Промените в Закона за горите се подкрепят от местния туристически бизнес, подкрепят се от местните и регионалните власти, осъзнавайки за икономическия потенциал, който се отваря пред зимните ни курорти.

Предвид строителния бум, който не подмина и планинските ни курорти, легловата база се умножи в пъти и личните ми наблюдения особено по празници са, че при запълнен капацитет от туристи ски-пистите трудно поемат всички желаещи да карат ски. Ето защо необходимостта от разширяване на ски-зоните е обективно обусловена”, подчерта Недялко Славов. Според него промените ще се отразят благоприятно и на минния бранш, защото ще предприема по-лесно инвестиции във въздушен транспорт или въжени линии за транспорт на руда и суровини. Народният представител каза, че няма да се стигне до масово изсичане на горите в тези райони, защото регулацията на сечта е добра. Още повече, че по същество не се променя предназначението на тези терени и те остават изключително горски фонд – факт, който лесно позволява възпроизвеждането и рекултивацията примерно при отпаднала необходимост.

Становището на депутата е положителното и по друга предложена промяна, с която се позволява на физическите лица – собственици на гори, да добиват по облекчен ред дървесина за отопление за собствени нужди. Промените са оправдани и заслужват подкрепата на народните представители, с тях се създават възможности за инвестиции, възстановява се справедливост и смятам, че с поправките закона ще има благоприятно влияние за българските граждани, посочи в заключение народният представител.

Вирни се горе