Депутатът от ГЕРБ Недялко Славов: Не очаквах такава политическа недалновидност от страна на Димчо Михалевски

Депутатът от ГЕРБ Недялко Славов: Не очаквах такава политическа недалновидност от страна на Димчо Михалевски

ПОЗИЦИЯ

Не очаквах такава политическа недалновидност от страна на Димчо Михалевски да предостави информация, която да отразява инвестициите в областта по времето на правителството на тройната коалиция (БСП-ДПС-НДСВ). Информацията е убийствено красноречива за политиката им и е признание за пошлите механизми в начина им на управление. Посочените от Михалевски цифри и обекти потвърждават нашите твърдения, че инвестиционната им политика не е следвала приоритети. Средствата са харчени частично,хаотично и предизборно по проекти, с чиято реализация не се постига стратегически напредък в развитието на областта. Затова основните проблеми на хората от Смолянско са останали неразрешени. Освен това ясно се вижда,че подходът на правителството на тройната коалиция не е бил еднакъв към всички общини, а на базата на партийната принадлежност на кметовете. От информацията се виждат любимите общини на БСП и недолюбваните от тяхното управление.

Изключително важен проект за областта, като например рехабилитацията на пътя ІІ-86 Соколовци-Смолян-Средногорци бе изпълнен през есента на 2009 година, но след като в нашия мандат на управление (ГЕРБ) положихме неимоверни усилия да спасим този проект от пълен провал. Освен строителните дейности за този път, по-голямата част от разплащанията са извършени по време на нашето управление.

В информацията, касаеща община Рудозем, са посочени инвестиции от 45 милиона лева, предвидени за проектиране и строителство на язовир „Пловдивци”. Тук също сме свидетели на демагогията, присъща за социалистическата партия. Аз твърдя, че нито един лев не е изхарчен по времето на управлението на БСП и ДПС за напредъка на този проект, освен за опазването на изградените съоръжения. Забележете – посочената сума е прогнозна, а не реално инвестирана! Обектът въобще не е стигал до първа копка. Именно правителството на ГЕРБ постигна споразумение със Световната банка и договори средствата за изграждането на язовир „Пловдивци”. В ратифицираната спогодба е записано, че работните проекти трябва да се актуализират, а след това да бъде проведена процедура по избор на изпълнител. Ясно е за каква първа копка говори Михалевски – за такива, каквито БСП направи доста. Копки, с които да демонстрират предизборно загрижеността си към хората – да ги заблудят отново, за да им се доверят. Но хората отдавна изградиха резистентност към подобни предизборни напъни.

Проектът се движи в прогнозните срокове, предвидени в спогодбата със Световната банка и към момента се извършва актуализация на работните проекти за изграждането на язовира.Голяма заблуда към хората от областта са средствата, инвестирани по програма ФАР ТГС България-Гърция. Много от проектите са реализирани чрез общините и са в областта на т.нар. „меки мерки”. Това са проекти без инвестиционен компонент. Инвестиционните проекти по тази програма,завършени докрай, не са много, а поради спирането на финансирането по програма ФАР (с ръководител Димчо Михалевски) от страна на Европейската комисия, дейностите по някои от тях не са и започвани. Например такъв проект е „Изграждането на геотермална отоплителна система на град Златоград и интегрирано използване на термоминералните води в системата Ерма река-Елидже”. И това предизвиква моето недоумение – как срещу този проект е записано, че инвестицията възлиза на 16 млн лева, а реално инвестираната е една десета, т.е. около 1,6 млн. лв и то не от програма ФАР, а от държавния бюджет!

В таблиците освен това са отчетени проектите на общините от областта, които са одобрени по различните редприсъединителни и оперативни програми. Тези проекти са реализирани в резултат на активността на кметовете и приносът на правителството към реализацията им е нищожен, да не кажа никакъв. Такива са средствата, посочени в таблицата по програма „Регионално развитие”. Ако все пак Михалевски смята, че има някакъв личен принос за тези проекти, то на всички ни става ясно защо Европейската комисия спря финансирането по еврофондовете за България – поради неправомерна намеса и непрозрачен подбор на проектните предложения.Добрата работа на кметовете на общини от нашата област през последните три години дава резултати и всички сме свидетели колко много проекти, преди всичко по Програмата за развитие на селските райони и по „Регионално развитие” се реализират, а някои вече са завършени. Но това стана благодарение на правителството на ГЕРБ, което направи всичко за да размрази ЕК средствата по програми и така да предостави инструмента на родопските общини да подобрят инфраструктурата си, без значение политическата окраска на кметът на дадената община, а в зависимост от това кои от тях могат да печелят и управляват проектите си. В таблицата са посочени и проекти, реализирани и от други институции.

Например като инвестиция в община Смолян е отчетен проект на Областна администрация-Смолян RIMADIMA, реализиран по INTERREG III A.Ясно се вижда, че средствата от държавния бюджет към общините са насочвани недотам принципно, но за сметка на това – предизборно. Такива са средствата, предоставени като допълнителни капиталови разходи в осем от десетте общини в началото на 2009 година с остановление на МС. Забравени са само общините Златоград и Рудозем и то неслучайно, а просто защото кметовете им са от ГЕРБ. И това ако не е груб предизборен напън, то не знам как другояче да го нарека....

Всъщност много са и проектите, които нашето управление намери варианти да довърши и разплати. Като пример ще посоча, че пътят Златоград – ГКПП Гърция бе окончателно разплатен едва преди два месеца – две години и половина след отварянето на граничния пункт. А всъщност в таблиците на Михалевски е посочена и тази сума като инвестирана в техния мандат!

Учудвам се, че в информацията като инвестиция в региона не е посочен емблематичният за управлението на тройната коалиция проект за язовир „Цанков камък” – проект, който докара до ръба на фалита НЕК. Този „култов” обект, който бе оскъпен излишно, но неслучайно е с най-скъпия път, изграждан в България. Именно този път създава изключително големи проблеми на пътуващите по него, особено през зимния сезон. Но такава е била инвестицонната политика на БСП и ДПС – на парче, с непрозрачни процедури по възлагане, на близки до властта фирми, с многократни анекси и допълнителни оскъпявания на проектите. Всички тези действия са важен белег за управлението и имат голямо значение в оценката на избирателите към политиката на управляващите. Доверието към политиците се формира не само от инвестиции или намерения, а от усещането на хората за справедливост и равнопоставеност, за приоритети в управлението, за липса на дистанция между управляващи и избиратели. А това са качества, които определено са дефицит у БСП.

Вирни се горе