Депутатът от ГЕРБ д-р Дариткова с питания за здравеопазването

 Депутатът от ГЕРБ д-р Дариткова с питания за здравеопазването

Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова е задала поредица въпроси на здравна тема. Повечето от тях са отправени към министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, но за здравните осигуровки запитан е Петър Чобанов – министър на финансите.

В третия отчет за изпълнение на управленската програма на правителството е посочено, че е изготвена „Методика за субсидиране на лечебни заведения в малки и труднодостъпни населени места”. Посочена е и точна бройка – 36, на лечебните заведения , които са утвърдени за получаване на средства в размер на 6 млн. лева . Според Закона за лечебните заведения държавата може да предоставя субсидии на учредени от общините лечебни заведения за болнична помощ по предложение на НСОРБ в труднодостъпни и/или отдалечени райони по критерии и ред, определени в методика на министъра на здравеопазването, съгласувана с министъра на финансите, в рамките на средствата, предвидени в бюджета на Министерството на здравеопазването за съответната календарна година. „Въпреки положените от мен и мои сътрудници усилия да открием въпросната методика , не постигнахме успех”, сочи д-р Дариткова. Заради това тя пита къде и кога е публикувана тя, преминала ли е задължителния етап на обществено обсъждане, кои са 36-те одобрени болници и кой ги е определил. От здравния министър тя иска и тълкуване на чл. 168 от Националния рамков договор за 2014 г. – защо РЗИ ще определят съответствие с ниво на компетентност, след като по закон и наредба медицинските центрове и хосписи нямат в разрешението си за дейност определяне на ниво на компетентност. Д-р Дариткова пита също дали има риск да отпаднат от договаряне комплексните онкоцентрове, центрове за кожно-венерически заболявания, медицински, медико-диагностични центрове и диагностично-консултативни центрове. Каква ще е алтернативата за обслужване на пациенти, ако се изпълни буквално член 168, вследствие на което някои лечебни заведения не покрият критериите и останат без договори , е попитала още д-р Дариткова.

Към министър Чобанов тя иска отговори за здравните вноски, провокирана от изявления в медиите, че НАП е събрала 64 млн. лева над предвиденото в ЗБНЗОК за 2013г. „Лечебните заведения за болнична помощ не получиха в пълен обем средствата за извършената дейност през октомври и ноември. Наложи се актуализация на бюджета на касата за 2013 г. с 27 млн. лева. Остатъкът от плащанията на болниците се осигури чрез авансово освобождаване на 5% от оперативния резерв на Касата още в първия месец на новата бюджетна година”, сочи депутатът. Затова тя иска от министърът да отговори: „Как кореспондират тези авангардни законодателни и финансови еквилибристики с налични 64 млн. допълнителни средства от здравни вноски? Каква е съдбата на над събраните средства от здравни вноски? Остават ли те по сметките на НЗОК или отиват в общия бюджет? Ако остават по сметките на касата, по какъв нормативен механизъм ще се регламентира тяхното използване за текущи плащания в бюджет?”.

Вирни се горе