Депутатът от ГЕРБ д-р Дариткова получи грамота от Българска асоциация „Диабет"

неделя, 25 март 2012 г.

Депутатът д-р Даниела Дариткова участва в среща на председателите на диабетните дружества от Южна България, която се проведе в Чепеларе. Форумът бе организиран от Българска асоциация „Диабет“ /БАД/ съвместно с Регионалния информационен координационен център – Септември. На него присъстваха представители от Смолянска, Пловдивска и Пазарджишка област. Основните задачи на организацията са непрекъснато търсене на средства и начини за подобряване на живота, лечението и профилактиката на диабетиците от цялата страна. За целта те изискват от държавата да осигури необходимите условия за съвременно лечение и самоконтрол на диабета, системна профилактика и своевременно лечение на всички диабетни усложнения.

Срещата бе открита от д-р Адриан Стоев, председател на УС на БАД, който връчи грамота – благодарност на депутатката с думите: „Държавата в лицето на д-р Дариткова направи крачка напред към подобряване условията на живот и лечение на диабетно болните в страната. Първите хора, които се обърнаха с лице към нормативното решаване на проблема за недостатъчните условия за самоконтрол при диабетиците, бяха д-р Дариткова и д-р Джема Грозданова, народен представител.“ Грамотата се връчва и по повод 20 години от учредяването на БАД. Д-р Стоев отправи предложение да се организира дискусия на тема „Дългосрочна национална стратегия за превенция, диагностициране, лечение, обучение и контрол на захарния диабет и всички диабетни усложнения за 2012-2030 г.“. Той подчерта, че данните са тревожни и сочат, че страната ни е класирана на последно място в Европа по качество на диабетните грижи. „Убедена съм, че подобни срещи са изключително полезни.

Ангажирани в многото проблеми на здравеопазването все още не сме стигнали до конкретно разработена стратегия, но вярвам, че с общи усилия до края на мандата ни тази стратегия ще бъде факт“, обяви д-р Дариткова. Зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента се надява на по-добро сътрудничество, защото няма как политиците да свършат нещо полезно без да са запознати с реалните проблеми на хората с различни заболявания. Тя е убедена, че в резултат на това сътрудничество ще се родят добри идеи, които ще подобрят качеството на живот на диабетиците.

Източник: Пресцентър на ГЕРБ- Смолян

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009