Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: Изборният кодекс „Манолова” не отразява нито една от препоръките на ПАСЕ и ОССЕ

  Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: Изборният кодекс „Манолова” не отразява нито една от препоръките на ПАСЕ и ОССЕ

„Както всички действия на управляващите досега, и новият Изборен кодекс привидно е в отговор на дневния ред на обществото. Но е направен отново с цел заблуда и задкулисие“, заяви депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по повод приетия на първо четене проект за нов Изборен кодекс.

Тя подчерта, че Изборният кодекс, предложен от Мая Манолова – депутат от БСП, не е одобрен от гражданските структури, които имат опит и наблюдават тази дейност. По думите й този кодекс няма и международно одобрение. „Не е представен за съгласуване пред Венецианската комисия – Европейска комисия за демокрация чрез право, която е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа. Основен обект за работа на комисията са законите и законопроектите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, в това число и изборните процедури“, обясни депутатът от ГЕРБ. Според Дариткова в него не е изпълнена нито една от препоръките на ПАСЕ и ОССЕ, запазват се принципи от сега действащия кодекс, а всъщност гръмките заявки бяха, че ще се прекратят досегашни порочни практики от изборите. „Кодексът беше обсъден в сряда, но ръководството на парламента прецени, че няма достатъчно кворум в залата, защото депутати от управляващата тройна коалиция отсъстваха. Гласуването беше отложено за четвъртък. Това показва и отговорността им по отношение на законодателната дейност”, коментира д-р Дариткова. „Като резултат няма мажоритарен елемент. Нещо, което избирателите очакваха. При изборите за Велико народно събрание ще се прилага пропорционален елемент на избиране. Липсва възможност за преференциален вот, липсва възможност за електронно гласуване, а машинното гласуване създава възможност за контролиран вот и машинации. Остава предизборният ден за размисъл, в който г-жа Манолова се развихри сериозно на предходните избори и успя да изманипулира общественото мнение. Така че тя запази тази възможност и ще я развие вероятно още повече занапред”, смята депутатът. Д-р Дариткова допълни, че предложенията на ГЕРБ са били в коренно друга посока, но законопроектът е отхвърлен. „Ние предлагаме 31 мажоритарно избрани народни представители, 5% преференциален вот. Предлагаме по-нисък праг за влизане в Народното събрание – 3%. Според проекта „Манолова” той остава 4%. Смятаме, че с нашите предложения щяхме да отговорим на исканията на гражданите за честни избори. Искахме да се създаде допълнителен избирателен район в чужбина, за да могат хората да упражнят адекватно своя вот и той да не се размива в рамките на вота в цялата страна”, добави народният представител. Тя подчерта, че ГЕРБ много държи на принципа на уседналост, защото бъдещето на България трябва да се определя от тези, които наистина живеят в страната, а не от гласоподаватели, идващи за изборите с автобуси.

„Всичко това беше отхвърлено. Надяваме се поне между първо и второ четене да ни се даде възможност да защитим отново своите предложения, защото така ще се постигне и възможност за честни и прозрачни избори”, каза още д-р Дариткова. Според нея нещо, което се цели чрез кодекса „Манолова”, е да преподредят ЦИК задкулисно.

Вирни се горе