Премиерът се закани да си подаде оставката

Премиерът се закани да си подаде оставката

Борисов: не искам да съм министър-председател на държава, в която народът се бунтува и не ме разбира

Веднага след протестите на 30 ноември, още на другия ден ще си подам оставката. Това заяви в сутрешния блок на bTV премиерът Бойко Борисов. „Да не си мислят, че ще ме уплашат с протести. Аз не искам да съм премиер на държава, в която народът се бунтува и не ме разбира“, каза Борисов, обвинявайки многобройните групи протестиращи в това, че клатят стабилността на държавата.

Критиките на Борисов към земеделците, които се заканиха днес да блокират основни пътища в страната, се изчерпаха с това, че по времето на тройната коалиция са получавали субсидия от 450 млн. лв., докато сега получават над 1 млрд. лв. годишно. „За да им увелича субсидията, аз трябва да взема от другаде – от здравеопазване, от образование....“, каза премиерът.

Борисов е разпоредил на вицепремиера Цветан Цветанов днес да се срещне с полицейските синдикати, за да се разберат „от къде да режем и кои да уволняваме“. Той обвини униформените, че не са протестирали когато всички политически партии са говорели за техните привилегии, но в същото време вметна, че „сега е дошло време да режем привилегиите и те затова се бунтуват“.

Стачкуващите в БДЖ изобщо не притеснявали премиера, той повече се плашел от това какво ще постигне транспортният министър Ивайло Московски след няколко дни в Германия. Той отива там за преговори с германската държавна банка KfW, която отпусна през 2006 г. заем за купуването на мотрисите „Дезиро“ от „Сименс“. „Ако се провали и не можем да платим парите, правителството на Меркел трябва да ги даде“, обясни опасенията си премиерът.

„Отстъпвал съм хиляди пъти, когато е можело да се направи компромис. Сега вече не можем да отстъпим“, коментира Брисов намерението на правителството да вдигне възрастта за пенсиониране с една година за всички категории труд. Той заподозря, че всички протести се организират с една-единствена цел да се свали правителството.

На въпрос дали ще отстрани социалния министър Тотю Младенов, Борисов отговори отрицателно и констатира, че Младенов “сега се бори като тигър”.

Министър-председателят, че с удоволствие би взел наградата за “Футболист на годината”, ако спечели. Той увери, че това е голямо признание, от което не би се отказал. “Това не е като с художниците, където се отказах. Това е признание и бих си взел наградата с голямо удоволствие”, увери Борисов.

Вирни се горе