Декларация на СДС

Декларация на СДС

В навечерието на 23-та година от създаването си Съюзът на демократичните сили се обръща към демократичната общност на България с посланието да защитим заедно политическите и морални ценности и принципи, които залегнаха в основата на българския преход към демокрация. Тази годишнина е добър повод да отдадем заслужена благодарност на всички, които, без да щадят време и сили работеха за демокрацията в България. Ние сме признателни на всички граждани и политици, които отстояваха демократичните ценности и евроатлантическия път на България. Тяхна е главната заслуга за постигнатата българска мечта – свободата, демокрацията и членството на България в ЕС и НАТО.

Съюзът на демократичните сили високо цени и признава неотклонните усилия на всички антикомунисти в България, на страдалците от времето на комунистическия тоталитарен режим и вижда в тяхната дейност истинска опора и духовен стожер, от който няма да се отклони и на който няма да изневери. Съюзът на демократичните сили се обръща към представителите на интелектуална България, към представителите на науката, образованието, културата, спорта и ги призовава отново към активно участие в обществените процеси, защото за демокрацията се воюва всекидневно и техния опит, знания са необходими именно днес на България.

Съюзът на демократичните сили вярва в младите хора и е убеден, че те са двигателят и силата на всяка положителна промяна.

Съюзът на демократичните сили е благодарен на хората на частната инициатива за усилията, които въпреки трудностите полагат, за да докажат предимствата и възможностите на това, което в началото на прехода означихме като „смяна на системата“. Съюзът на демократичните сили високо цени труда на всички свои представители в законодателната, изпълнителната и общинската власт, които безкористно и последователно са защищавали през годините политиката, устава и принципите на СДС и са работили за България и интересите на всички български граждани.

Със своите дела в историята на България ще останат нашите президенти, премиери и председатели на парламента. В навечерието на своята 23 годишнина Съюзът на демократичните сили отново, както и в далечната 1989 година, е на прага на нови политически изпитания. И както тогава преодолявахме изпитания, но посочихме главната стратегическа цел пред България – членството в НАТО и ЕС, така и днес сме изправени пред огромно предизвикателство – жизнения стандарт на българските граждани. Затова и декларираме, че Съюзът на демократичните сили ще подчини своята политика на постигането на следващата стратегическа цел пред България – българите да живеят достойно и сигурно като истински европейци. А това означава нова политика насочена към рязко подобряване на икономическата среда в страната и респективно повишаване на доходите на гражданите.

Воден от тази своя нова мисия Съюзът на демократичните сили подава ръка на всички политически партии от дясно-центристкия спектър, на гражданските сдружения и неправителствени организации, на изявени личности, споделящи демократичните ценности, за обединение на усилията за едно по-добро управление на страната след следващите парламентарни избори. Същевременно Съюзът на демократичните сили оценява продължаващата срещу нас повече от две десетилетия кампания за злепоставяне като неотговаряща на интересите на страната и като политическа провокация обслужваща политиката на основния ни опонент – Българската социалистическа партия. Съюзът на демократичните сили ще остане верен на своите принципи и е готов да посрещне политическите предизвикателства на идващата нова 2013 година.

НИС на СДС

Вирни се горе