Декларация на общинските съветници от местна коалиция „КРОС“

Декларация на общинските съветници от местна коалиция „КРОС“

До Кмета на Община Смолян чрез :Председателя на Общински съвет-Смолян

ДЕКЛАРАЦИЯ

на общинските съветници от местна коалиция „КРОС“

Господин Мелемов, От началото на месец март 2018г., е затворено движението на МПС по път II-86 в района на разклона за с.Тикале ,поради активизирало се свлачище .Това доведе до откъсване от областния център на 7 села. Около 40 дни бяха необходими да се изгради временен обходен път,като жителите от тези села пътуваха повече от 50км,за да посетят гр.Смолян по различни поводи /училище,работа,болница,административни услуги и др. / След пускане в експлоатация на обходния път,част от нуждите на населението бяха задоволени. Независимо от това в тези седем населени места продължава да съществува обществено напрежение,възникващо от липсата на информация,относно предприетите мерки по изчистване,укрепване на свлачището и пускане на движението .Според жителите използващи обходният път,същият е с много опасни наклони и на места с недостатъчни габарити за разминаване ,което е предпоставка за ПТП .С тревога отправят питания,как ще пътуват през зимният период, ако все още е блокиран пътя от свлачището. В тези населени места се развива бизнес /производство на пелети , гъбопроизводство и др./и предприемачите използват обходни маршрути за зареждане с материали и извоз на продукция,която се оскъпява .Започва летния туристически сезон и местните жители са притеснени от отлив на туристи,поради създадени затруднения в пътната инфраструктура .Ще се увеличи потока на МПС посока Гърция,особено в почивните дни и след предстоящия ремонт на отсечката гр.Рудозем-с.Средногорци.

Общинските съветници от групата на „КРОС“ декларираме,че заставаме зад исканията на жителите от седемте села за по-голяма информираност относно:

  1. На какъв етап е проектната готовност на АПИ,относно изчистване и укрепване на свлачището?

  2. Има ли избран изпълнител на СМР или ако няма кога се очаква да бъде избран?

  3. Какви срокове се предвиждат за изпълнение на СМР?

  4. Краен срок за възстановяване на движението в спряната отсечка.

Поради нарастващото обществено недоволство Ви молим до края на настоящата общинска сесия да ни дадете устен отговор на поставените въпроси.

Общински съветници от МК“КРОС“:

/Кирил Хаджихристев/

/Илия Томов/

/Елисавета Лободова/

/Иван Пищалов/

/Валентин Кюлхански/

/Валентин Цолов/

/Анастас Караджов/

07.06.2018г.

гр.Смолян

Вирни се горе