Държавният глава призова за ефективно законодателство и икономически стимули, които да насърчат инвестициите в слаборазвитите региони

Държавният глава призова за ефективно законодателство и икономически стимули, които да насърчат инвестициите в слаборазвитите региони

Постигането на балансирано регионално развитие е стратегическа цел за страната ни и трябва да даде икономическа перспектива и по-висок стандарт на живот за всеки български гражданин. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който откри днес в Смолян изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента.

В Съвета участват вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова, Божидар Лукарски, Николина Ангелкова, Десислава Танева, представители на местната власт, на неправителствени и браншови организации. Тема на заседанието е „Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите и необлагодетелстваните региони на България. Алтернативи на традиционните производства“.

Според президента, във фокуса на държавата и общините трябва да бъде подобряването на бизнес средата, на условията за привличане на инвестиции и насърчаване на мерки за създаване на заетост. За да се установи и успее едно производство, са необходими както върховенство на закона и предвидимост на регулаторната рамка, така и въвеждането на данъчни стимули за насочване на инвестиционен интерес към изостаналите в своето развитие райони, заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че негативните тенденции на задълбочаване на вътрешнорегионалните различия се наблюдават от десетилетия и призова на дневен ред да бъдат поставени въпроси като подобряването на демографските характеристики, безработицата и свързващата регионите инфраструктура. „Насърчаването на процесите на икономическо и социално сближаване е и сред приоритетите на приетата с пълен политически консенсус Национална програма за развитие „България 2020“, напомни държавният глава и допълни, че в тригодишния план за действие по програмата са разписани конкретни мерки, които трябва само да бъдат изпълнени.

Държавният глава открои усилията на правителството да се фокусира върху най-неотложните проекти на слаборазвитите български райони, които да бъдат включени в инвестиционна програма до края на 2015 г. „Работещите решения могат да бъдат намерени само в активно партньорство с местните власти, бизнеса и обществото, за да отговорим къде и как вложените публични средства и усилия ще дадат най-ефикасни, най-устойчиви и с най-голям мултиплициращ ефект резултати“, заяви президентът.

„Участието на представители на правителството и на законодателната власт в Съвета е доказателство че сме на прав път и е налице конструктивен диалог между местните и централните институции. Решени сме с подкрепата на академичната общност, бизнеса и гражданите да намерим работещите решения за постигането на устойчиво и балансирано регионално развитие“, каза Росен Плевнелиев.

За да се развиват, регионите трябва да бъдат активни и да не зависят единствено от финансовите трансфери от централната власт, посочи още президентът. Българските общини изпълняват инвестиционни проекти, финансирани от европейските фондове, в които успешно се включват публични и частни средства. „Община Смолян е един много добър пример за това. Сега пред общините стои предизвикателството да прилагат интегриран подход в планирането и управлението на публичния ресурс и еврофондовете“, заяви държавният глава.

Според президента, предлаганите политики за регионално развитие трябва да отчитат специфичните особености на българските региони. „Бъдещето на някои райони е свързано с туризма, докато на други места с неоползотворен потенциал е селското стопанство“, посочи Росен Плевнелиев и подчерта, че съживяването на икономиката зависи както от насърчаването на традиционните форми на производство, така и от търсенето на алтернативни и нови решения.

В малките и планински общини предприемачеството и дейността на малките и средните предприятия са факторите за позитивна промяна и те заслужават подкрепа от страна на държавата и общините. „Необлагодетелстваните райони имат нужда от инициативни хора, които да бъдат подкрепени“, заяви още президентът Росен Плевнелиев пред участниците в заседанието на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура, съобщиха от пресцентъра на президенството.

Вирни се горе