Държавните стопанства ще извършват дърводобив в гори с увредена дървесина

Държавните стопанства ще извършват дърводобив в гори с увредена дървесина

Държавните стопанства ще извършват дърводобив в гори с увредена дървесина или където липсват кандидати за тези дейности,съобщиха от МЗХ.

Министерството на земеделието и храните оценява изразената загриженост за защита на интересите на частните организации от горския сектор. Приетият и публикуван текст на Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти от тях” отразява в най-голяма степен постигнатото общо разбиране за условията и реда за възлагане на изпълнението на дейности в горските територии – държавна собственост, и ползването на дървесни и недървесни продукти от тях. Наредбата е в съответствие със Закона за горите и създава условия за устойчиво и конкурентно развитие на горския сектор. Тя е в съответствие със съществуващата европейска практика за извършване на подобен род дейности.

Въведеният показател „стратегически партньор” е критерий за оценка, а не условие за участие в конкурси. Всеки кандидат, който не отговаря на изискванията на този критерий има възможност да компенсира общата оценка чрез покриване на останалите критерии. Съгласно допълнителните разпоредби на наредбата „стратегическият партньор” е лице с „доказана и декларирана възможност за дългосрочна реализация на обявеното в конкурса количество дървесина”, т.е. доказването и декларирането са в отношение на кумулация. Предвид обемите на предлаганата в конкурсите за дългосрочни договори дървесина, възможностите на кандидата за реализацията на дървесината следва да се отчитат при неговото оценяване. Сигурният пласмент на дървесината ще гарантира изпълнението на задълженията на спечелилият кандидат, в т.ч. предоставяне на определената гаранция за изпълнение, пълен и навременен добив на договорената дървесина, извършване на възложените дейности и т.н. Гарантираната реализация е един от факторите, осигуряващ формирането и наличието на устойчив финансов ресурс, с който спечелилият кандидат маже да оперира, да закупува нови машини и да прилага нови технологии. По този начин ще подпомогне и постигането на една от основните цели в реформата на горското стопанство, а именно – неговата модернизация.

Във възраженията на частните предприемачи е изразено становище, че продажбата на дървесина на стоковата борса няма да позволи равнопоставеност и създава условия за неправомерни действия. В тази връзка реализацията на дървесина на стоковата борса е още една възможност за налагане на възприетите принципи при продажбата на дървесина – публичност, прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност. Осъществяването й не следва да се възпрепятства само и единствено на база предходен опит, тъй като същият е натрупан при недостатъчна регламентирана дейност на самите борси. Тук трябва да се има предвид, че 15 дневният срок за предлагане на дървесината на стоковата борса позволява да се отрази реалното търсене и предлагане на пазара и същевременно е оптимално кратък за реализиране на злоупотреби чрез изкривяване на пазарното равновесие. Количество дървесина, което следва да бъде предложено на борсата, е съобразено с предвидените в закона дялове на дългосрочните договори и договори с местни ползватели, така че да не се допусне несъответствие по отделно предвидените от Закона за горите случаи.

Основанието да отпадане разпоредбата или т.н рамково споразумение, съгласно която министърът на земеделието и храните заедно с представители на браншовите организации в горския сектор ежегодно подписват споразумение за политиката в областта на възлагане ползването и продажбата на дървесина от горските територии – държавна собственост, е липсата на подобни правомощия в Закона за горите. Съгласно чл.7, ал.2 от Закона за нормативните актове наредбата е нормативен акт, който се издава за прилагане на отделни разпоредби или подразделения на нормативен акт от по-висока степен. В конкретния случай, в закона няма норма, за прилагането на която да се предвиди този текст в Наредбата. Още повече, че съдържанието на споразумението, предвидено в отпадналата редакция не предполага никаква самостоятелност на Държавното предприятие при реализиране на дървесината, добита от горски територии държавна собственост.

По отношение въвеждането на регламент процедурите за възлагане на дейностите и продажбата на дървесина да се извършва на две сесии – есенна и пролетна в точно определен срок и обем, считаме, че определянето на един и същ период от време за провеждане на процедури в цялата страна ще ограничи участието на по-голям брой потенциални изпълнители или ползватели в различните предприятия и териториални поделения. Подобно ограничение във времето за провеждане на процедурите може да създаде сериозни технически и финансови затруднения за участниците в тях – човешки ресурс за подготовка на документация и участие в процедурите, гаранции за участие и изпълнение и др. Държавните предприятия, след проучване и преценка на нуждите на пазара и цените на дървесината, следва да определят броя на сесиите, периода, в който да се провеждат и обема на дървесината, която ще се предлага. Прозрачност и предвидимост, се постига с начина на обявяване на процедурите и с условията за участие в тях, а не с броя на сесиите и с времето, в което те ще се провеждат.

Предложените изменения и допълнения в Закона за горите, с които се дава възможност на държавните горски стопанства да извършват самостоятелно дейностите в горските територии няма да ощетят частните предприемачи и те не се изтласкват от горите.

Действащата разпоредба на чл.165, ал.4 на Закона за горите създава неравнопоставеност между държавните ловни стопанства и държавните горски стопанства, които извършват еднакви дейности в горските територии – държавна собственост. Разпоредбата задължава горските стопанства да бъдат единствено възложители за изпълнение на основния предмет на дейност на предприятията, като в случаите, когато липсват кандидати за изпълнение, не съществува нормативна възможност за извършване на предвидените в горскостопанските планове дейности. Независимо, че в чл. 53, ал.2, т.6 на отменения Закон за горите съществуваше възможността държавните горски стопанства самостоятелно да организират и изпълняват дейностите по добив и транспортиране на дървесина, делът на добитата дървесина от работници, назначени в горските стопанства е незначителен и е :

  • за 2008 год. – 5.6 %;

  • за 2009 год. – 8.2 %;

  • за 2010 год. – 6.5 %.

Останалата част от добива на дървесина е извършен от външни изпълнители чрез възлагане. Допълнението в чл.165, ал.4 от Закона за горите няма да доведе до ограничаване на обема на работа за предприемачите, нито ще бъде нарушена конкуренцията. То ще създаде сигурност за горските стопанства за извършване на дейностите, в случаи на липса на кандидати, както и да изберат икономически най-изгодния начин.

Контролът по отношение на всички дейности в горските територии се осъществява от Изпълнителната агенция по горите и нейните регионални структури. Горските и ловните стопанства назначават служители за предотвратяване и установяване на нарушения в горските територии, предоставени им за управление, т.е. за тяхното опазване. В случай, че служителите от стопанствата не вземат своевременно мерки за предотвратяване и спиране на незаконни дейности, Изпълнителната агенция по горите и регионалните й структури, съгласно Закона за горите ще упражняват контрол и ще налагат санкции. Предвидените глоби са в размер от 300 – 5000 лв.

Вирни се горе