Държавата дава работа на 2000 безработни младежи

Държавата дава работа на 2000 безработни младежи

Социалният министър Хасан Адемов съобщи, че до края на годината държавата има средства да се осигури работа на около 2000 безработни младежи. Около 100 млн. лв. са парите в националния план по заетостта. Депутатите от парламентарната социална комисия одобриха два законопроекта за насърчаване на заетостта, свързани с наемането на безработни млади хора.

На обсъждането присъстваха и представители на работодателски и синдикални организаци, представители на министерствата на финансите и вътрешните работи, предадоха “Фокус” и bTV,цитирани от Dir.bg.

Единият законопроект е внесен от Сергей Станишев и група народни представители и предвижда осигуряване на първо работно място на безработни млади хора до 29-годишна възраст, завършващи средно или висше образование.

Предлага се на работодателя да се предоставят средства за пенсионни и здравни осигуровки за период от 6 до 18 месеца. Работодателят се задължава да продължи договора с лицето за срок, не по-кратък от 12 месеца след изтичане на мярката.

Вторият законопроект е на Антон Кутев от левицата и други депутати. С него се предлага да се предоставят субсидии на работодатели, които разкриват работни места за наемане на безработни младежи на длъжности, съответстващи на придобитата от тях квалификация. Периодът на субсидията също ще е от 6 до 18 месеца.

Вирни се горе