Даниела Дариткова: Слушах и преоткривах каква мъдрост има в заветите на Апостола

Даниела Дариткова: Слушах и преоткривах каква мъдрост има в заветите на Апостола

Патронен празник под надслов „Европейските ценности в заветите на Левски”- ученически спектакъл на ОУ „Васил Левски” – Златоград, в партньорство с ОУ „Васил Левски” – с. Ерма река, се проведе в петък. Празникът премина под патронажа на РИО на МОМН и Общобългарски комитет „Васил Левски”, област Смолян.

Почетен гост на тържеството беше народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. От Министерството на образованието и науката присъства главният експерт по история Мария Бенова и директорът на Регионалния инспекторат Иван Муцевски.

Училищният спектакъл в Златоград бе посветен не само на 139-годишнината от гибелта на Левски, а и на 175-годишнината от рождението на Апостола и 5-годишнината от членството на България в Европейския съюз.

В Златоград решили да обединят честването на годишнината от гибелта и от рождението на една и съща дата, „защото обикновено смъртта кара хората да ценят повече живота, защото Левски постигна гигантска духовна промяна у народа ни, след като обрече живота си за освобождението на родината. Така той живя всеки ден от живота си като последен. Защото ако го нямаше Левски, България нямаше отново да се появи на картата на Европа. Той ни завеща примера, как думите трябва да се превръщат в дела, даде ни сили да вярваме, че ние можем да променяме времето – „Времето е в нас – то нас ни обръща, но и ние обръщаме него”, посочиха организаторите.

ОУ Васил Левски”, гр. Златоград получи множество цветя и поздравителни адреси, а д-р Даниела Дариткова поднесе своите поздравления и тези на колегата си Недялко Славов, както и портрет на Левски, изработен от професионални художници в Художествената академия – София.

„Спектакълът беше изпъстрен от мисли и завети на Апостола, които бяха с изключително съвременно звучене. Аз слушах и преоткривах каква мъдрост има в неговите завети – и за организация, и за политика, държавност, отговорност, свобода.

Впечатли ме силно идеята, че срещу статуята на свободата трябва да се сложи статуя на отговорността. Защото получавайки свободата, трябва да осъзнаваме каква голяма отговорност е тя“, коментира д-р Дариткова след спектакъла. „Подарих на децата портрет на Васил Левски с идеята, че такъв портрет трябва да има не само във всяко българско училище, но и във всяка обществена сграда и учреждение, за да може, спомняйки си за Апостола, да си припомним и неговите завети, които ни помагат да вървим напред като нация“, допълни д-р Дариткова.

Вирни се горе