Даниела Дариткова: Основната характеристика на това управление може да се изчерпа с две думи–задкулисие и непрозрачност

Даниела Дариткова: Основната характеристика на това управление може да се изчерпа с две думи–задкулисие и непрозрачност

Основната характеристика, на това управление, която се налага досега може да се изчерпа с две думи – задкулисие и непрозрачност. Това касае и процедурата по актуализация на бюджета. Това каза на брифинг днес в Смолян народният представител от ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Две питания към министъра на здравеопазването е внесла д-р Даниела Дариткова – депутат от ПП ГЕРБ в 42-то НС. Първото е за общинските болници, прекратили дейност през последните 4 години, техният конкретен брой и причините, поради които те са преустановили дейност. Причината за питането е, че заявките на новото ръководство на министерството е да подкрепят общинското здравеопазване.

„Моето мнение е, че не трябва да се финансират структури, а точно и ясно да се дават средства за дейност, разписана от здравното министерство. Също така да се контролира изпълнението на указанията и изискванията на МЗ, защото иначе парите отново се харчат по неполезен за общинското здравеопазване начин", посочи д-р Дариткова.

Другото й питане е за наблюденията на диспансерно болните с психиатрични заболявания, защото там също има затруднения. С решение на ВАС се отмени правилото общопрактикуващите лекари да дават направление за диспансеризация от центровете за психични заболявания. Това може да стане само от специалистите в доболничната помощ, но затруднява достъпа на пациентите, особено на неосигурените, до центровете за психично здраве.

„Исках да разбера какви ще са последващите действия от страна на министерството", обясни депутатът. Тя допълни, че още не е получила отговори на въпросите си.

„Много се коментира в региона какво сме закрили. Ние закрихме и дома в Широка лъка, което смятам, че е позитив, защото по естествен начин децата отидоха при приемни семейства. Имаше само две деца със заболявания, които трябваше да се настанят в специализирани институции. Оттук-нататък той ще представя съвсем друг вид услуги. За съжаление с уволнението на Калин Каменов – бившия шеф на Агенцията за закрила на детето, чух нещо кощунствено от настоящия председател на “Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта” Христо Монов. Той каза, че е много скъпо децата да се пращат в приемни семейства, нищо че се прави по европейски проекти и нищо, че извеждането на едно такова дете от тези институции определя неговото успешно бъдеще, но трябвало да се преосмисли. Нещо, което се надявам да не се чуе от европейските ни партньори, защото наистина ще бъде огромен срам за България", подчерта д-р Дариткова.

Вирни се горе