Д-р Даниела Пастармаджиева /ПУ – Пловдив/:„Негативна предизборна кампания за местния вот,не би била успешна“

  Д-р Даниела Пастармаджиева /ПУ – Пловдив/:„Негативна предизборна кампания за местния вот,не би била успешна“

„Местния вот е специфичен, защото там партийната принадлежност не е водеща. Много е популярно да се говори за мажоритарна избирателна система. Хората гласуват на основа на това, което вече са видели или познават местните кандидати. В този смисъл от кандидатите се очаква повече. Те трябва да бъдат адекватни на проблемите на местното население. Така че негативна предизборна кампания не би произвела този ефект, на който биха се надявали кандидатите“. Това каза за SmolyanNews.com д-р Даниела Пастармаджиева – преподавател в Катедра „Политически науки и национална сигурност“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

По думите й е важно как кандидатите по меса ще представят своите виждания и предложения или ще защитят това, което вече са направили. „По време на местните избори, партиите не могат да си позволят да водят обща кампания, на национално ниво, каквато видяхме на евроизборите. Това не би било успешно.“, добави д-р Пастармаджиева. Относно машинното гласуване тя посочи, че, според нея, аргументите за не използването му са рационални ако, действително няма достатъчна подготовка , защото биха могли да се получат много сериозни обърквания. „На евровота аз лично гласувах машинно и смятам, че това е много лесен начин за гласуване, както за избирателя, така и за изборната администрация, която обработва резултатите, а освен това е и доста по-евтино. Смятам че това е добър вариант и натам трябва да се върви. Но трябва да се предприемат, още от сега, мерки как биха могли да се случат нещата за следващите местни избори. За настоящия вот вероятно наистина изборната администрация не е готова и използването на машини по настоящем би довело до съмнение в изборния резултат“, каза политологът.

Според д-р Даниела Пастармаджиева всички онези, които ще се кандидатират за общински съветници и кметове, трябва да проучат реално какво иска местната общност. „В тази сфера ние можем да бъдем полезни чрез осъществяване на проучвания и анализи, за да видят в точния момент какви са очакванията на хората. Обикновено кандидатите, мислят си че като залагат на конкретни послания, ще привлекат електорат, но се оказва, че не е така. И от моя гледна точка на изследовател на политическите процеси те трябва да се подготвят за кампанията, а това може да стане чрез проучване на терен, използвайки политолози и социолози, които да могат и да анализират тези резултати“, каза в заключение д-р Пастармаджиева.

Вирни се горе