Д-р Даниела Дариткова в Девин: Няма нужда от срещи, а от програма

Д-р Даниела Дариткова в Девин:  Няма нужда от срещи, а от програма

Всички сме обединени от идеята, че болница в Девин трябва да има. Това заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова на инициирана от нея среща в града на минералната вода. Във форума, продължил над три часа, участваха още заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков, областният управител на Смолян Стефан Стайков, шефове на здравните областни структури, представители на местната власт от трите общини Девин, Борино и Доспат,съобщиха от пресцентъра на партията.

На дискусията в Девин се обособиха няколко варианта – болницата да стане филиал на МБАЛ-Смолян, да е с 2 отделения, с 4 отделения, с ограничен предмет на дейност – с насоченост вътрешни болести и педиатрично звено. Обсъдиха се и възможности тя да бъде обявена в несъстоятелност и да се регистрира ново здравно заведение, да бъдат отпуснати 1 800 000 лева като безлихвен кредит на Община Девин при строг контрол от страна на държавата и общината.

„От три месеца аз съм запознат с проблема на девинската болница и за това време нищо не е свършено от местната управа, няма нито една стъпка напред. Болница във вида, в който е имало в Девин, повече никога не може да има”, бе категоричен д-р Вичев. Според него ако бъде разкрито заведение, то ще е с ограничен предмет на дейност, в насока вътрешни болести и педиатриатрично звено. Трябва обаче да има хора, които имат желание да работят тук и то 24 часа”, подчерта зам.-министърът.

„Трябва да е ясно всеки лев, който влиза в болница, къде отива, как се харчи и при какви правила. Аз съм готов да предложа помощта на НЗОК на човека, който вие изберете да управлява вашата болница, да се изработи един бизнес план, съобразен с нуждите на региона”, заяви Пламен Цеков. „Това, което е във възможностите на държавата, ние го гарантираме. Касата е готова да заплаща за дейността, както го е правила и през годините, но трябва да има много сериозен контрол. Общината и министерство на финансите трябва да търсят решение как да бъде изчистен натрупаният дълг. Дълговете за мен са смущаващи, защото виждам, че има несъответствие между приходите и разходите”, каза управителят на НЗОК. Според него финансовите експерти трябва да кажат кой, къде и как е сбъркал, за да се знае в бъдеще къде не трябва да се допускат грешки.

Категоричното мнение, което се избистри на форума, бе, че местната общественост не желае филиал на смолянската болница. „В такъв случай, трябва да се намери начин болницата във вида, в който вие си я представяте, да гарантира своето съществуване с един ясен бизнес план за възстановяване, които обаче задължително да включва лекари със съответните договори. Целта е да можем да гарантираме, че тези лекари ще работят на основен трудов договор, защото компромиси са правени много, но ако тръгнем да искаме от държавата почти 2 млн. лв. във вид на заем, трябва да сме коректни”, посочи д-р Дариткова. По думите й повече няма нужда от срещи, а програма, която да гарантира, че ако се дадат тези пари, лечебното заведение ще тръгне.

„Общината представи ли тази програма с чиста съвест ще ви заведем при финансовите институции и ще се опитаме да ги убедим, че точно сега на Девин трябва да се дадат 2 млн. лева, а не на някоя друга общинска болница”, каза председателят на здравната комисия. Това обаче според нея ще е недобър прецедент, защото и други общински болници са в лошо състояние. „Докато вие не се обедините и нямате единни действия, няма да се постигне резултат. Създавате впечатлението за липса на общо мнение и становище”, подчерта тя. По мнението на д-р Дариткова за две седмици в Девин трябва да си изчистят позицията, ОбС да я приеме с консенсус и тогава НЗОК да се намеси с нейния експертен състав. Според нея трябва да има гаранции, че парите, които ще се отпуснат, няма да потънат, както досега.

Вирни се горе