Д-р Даниела Дариткова се срещна с изпълнителния директор на НСОРБ

Д-р Даниела Дариткова се срещна с изпълнителния директор на НСОРБ

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова се срещна с изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) проф. Гинка Чавдарова.

В срещата участваха юристи от сдружението и от здравното министерство. Причина за исканата от д-р Дариткова среща бе продажбата на селската здравна служба в рудоземското село Чепинци и за други проблеми с наеманите от тях помещения, за които са сигнализирали общопрактикуващи лекари от София и други райони на страната. По време на срещата от НСОРБ заявиха, че след направената комплексна проверка се оказало, че единствено в община Рудозем има продажба на здравни служби. Д-р Дариткова смята да изпрати писмо апел до общинското ръководство на Рудозем, за да се намерят подходящи условия за преместване на лекарската практика. От НСОРБ също решават проблеми с достъпа до първична медицинска помощ като във всяка община се търсят преференциални начини за предлагане на общинска собственост на общопрактикуващите лекари и възможности за поддръжката й.

„Стигнахме до извода, че действията ни с НСОРБ трябва да бъдат съвместни, за да се намерят по-добри решения чрез европейски програми да се поддържа общинската собственост, касаеща предлагането на медицинска помощ. Обсъдихме идеята да се върви в посока създаване на комплексни центрове, в които да са концентрирани здравните и социалните услуги на населеното място“, заяви д-р Дариткова след срещата.

Комисията по здравеопазване вече има ангажимент нейни представители да се включват в заседанията на комисиите по здравеопазване на НСОРБ. „Оказа се, че няма нужда да се правят промени в Закона за лечебните заведения, защото в Закона за общинската собственост има регламент при продажба на помещения за здравни или социални дейности да се избягва тръжната процедура, а да се прилагат методи на продажба с изискване да се запази съответния предмет на дейност при преференциални условия“, коментира председателят на здравната комисия.

Вирни се горе